TVA-ul la căldură de 5%

Totodată, Adrian Câciu a explicat și faptul că scade TVA-ul pentru locuințele noi. Potrivit acestuia, „la plafonul de 90.000 de euro nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe”.

„Am stabilit că de la 1 ianuarie 2022, pe perioada sezonului rece, TVA la energie termică va fi de 5%, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituții publice și școli.

O altă măsură așteptată a fost TVA redus la 5% pentru locuințe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Se acceptă TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe. La plafonul de 90.000 de euro nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe”, a declarat Adrian Câciu, după ședința de Guvern.

Adrian Câciu a anunțat și o serie de măsuri fiscale

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Adrian Câciu a anunțat că următoarea țintă a Executivului este reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5% până la finalul anului viitor.

De asemenea, ministrul Finanțelor a precizat că acest lucru va fi posibil prin reducerea evaziunii fiscale prin ”radarul mărfurilor”, factura electronică, case de marca conectate la ANAF și prin informatizarea vămilor.

Adrian Câciu mai spune că prin reducerea decalajului fiscal din TVA va rezulta un miliard de euro ”în plus cu care să-i susținem pe românii care muncesc cinstit și trăiesc decent”.

Reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022

„Urmatoarea țintă: reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5 puncte procentuale până la finalul anului 2022! Cum: reducerea masivă a evaziunii fiscale prin “Radarul măfurilor”, factură electronică, case de marcat conectate la ANAF, informatizarea vămilor. Rezultat: un miliard de euro în plus cu care să-i suținem pe românii care muncesc cinstit și trăiesc decent”, a scris Adrian Câciu pe Facebook.

Executivul a pregătit o măsură economică care prevede ca toate TIR-urile care aduc mărfuri în țară să aibă o aplicație care să monitorizeze tot ce intră în România. De asemenea, polițiștii vor avea dreptul să oprească TIR-urile pentru a vedea dacă aplicația corespunde cu marfa respectivă.