Cea mai bună veste pentru toată România! Se va întâmpla până la finalul lui 2022. Adrian Câciu a spus-o clar

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Adrian Câciu a anunțat că următoarea țintă a Executivului este reducerea decalajului fiscal din TVA cu 5% până la finalul anului viitor.

De asemenea, ministrul Finanțelor a precizat că acest lucru va fi posibil prin reducerea evaziunii fiscale prin ”radarul mărfurilor”, factura electronică, case de marca conectate la ANAF și prin informatizarea vămilor.

Adrian Câciu mai spune că prin reducerea decalajului fiscal din TVA va rezulta un miliard de euro ”în plus cu care să-i susținem pe românii care muncesc cinstit și trăiesc decent”.

Ce este radarul mărfurilor

Executivul a pregătit o măsură economică care prevede ca toate TIR-urile care aduc mărfuri în țară să aibă o aplicație care să monitorizeze tot ce intră în România. De asemenea, polițiștii vor avea dreptul să oprească TIR-urile pentru a vedea dacă aplicația corespunde cu marfa respectivă.

PSD: Ne respectăm promisiunea de a construi un mecanism fiscal-bugetar care să susţină companiile care plătesc onest angajaţii

Într-un comunicat de presă trimis de către Partidul Social Democrat (PSD), partidul susţine că îşi respectă promisiunea de a construi un mecanism fiscal-bugetar care să susţină orice companie ce produce în România şi îşi plăteşte onest atât angajaţii, cât şi taxele către stat.

„PSD îşi respectă promisiunea de a construi un mecanism fiscal-bugetar care să susţină orice companie ce produce în România şi îşi plăteşte onest atât angajaţii, cât şi taxele către stat. PSD menţine facilităţile fiscale pentru zone strategice ale economiei, precum construcţiile şi industria IT&C, şi vom introduce scheme de ajutor pentru IMM-uri şi pentru companiile mari. Ţinta acestor măsuri este în mod special susţinerea produselor cu valoare adăugată ridicată, care aduc venituri mai mari companiilor locale, implicit şi mai mulţi bani la buget”, spun social-democraţii.

De asemenea, PSD spune că va lua măsuri pentru „protejarea milioanelor de români salariaţi de la stat sau privat”, mai ales a celor aflaţi în zona salariului minim, astfel încât angajatorii să le plătească la zi contribuţiile sociale pentru pensii şi sănătate.

„Toate restanţele de acest tip trebuie reglate rapid, iar salariaţii să aibă garanţia că pot beneficia de servicii medicale şi că toate contribuţiile aferente pensiei sunt achitate la zi. PSD va acţiona pentru a pune în aplicare reformele asumate de România pentru a primi banii din PNRR, în măsura în care acestea nu devin o povară suplimentară pe spinarea românilor. Coaliţia de dreapta a introdus în PNRR condiţii nefericite precum scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi sau creşterea impozitelor locale. Din păcate, cele câteva simulări făcute de guvernul anterior, pe care miniştrii PSD le-au găsit la preluarea mandatului, sunt rupte total de realitate atât în privinţa valorii plafonului de impozitare pentru microîntreprinderi, cât şi a cuantumului de majorare a taxelor locale. De aceea, PSD consideră că astfel de măsuri trebuie să fie suportabile atât pentru populaţie, cât şi pentru IMM-uri, deci trebuie însoţite de compensări sau deductibilităţi, astfel încât impactul lor să fie atenuat”, se mai spune în comunicat.

Măsuri pentru ajutarea familiilor tineri cu copii, pensionari sau angajați cu venituri mici

În comunicat se mai arată că PSD va lua în continuare măsuri pentru a ajuta familiile tinere cu copii, pensionari sau angajaţi cu venituri mici, printre care scăderea TVA la 5% pentru prima locuinţă, până la valoarea de 140.000 de euro, sau aceeaşi cotă redusă de TVA pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populaţie, şcoli şi spitale.

„PSD va livra măsuri pentru a creşte colectarea veniturilor la buget şi a lupta contra evaziunii. Ne inspirăm din exemple de succes ale altor ţări UE, precum ‘radarul mărfurilor’, o aplicaţie informatică care să poată monitoriza toate TIR-urile ce aduc mărfuri în România. Factura electronică va deveni obligatorie mai ales în acele domenii unde evaziunea este majoră, la fel ca şi cântărirea mărfii la livrare. PSD consideră că este nevoie de mai multă solidaritate în societatea românească între cei cu venituri mari şi cei care muncesc din greu, astfel încât să creştem clasa de mijloc şi să asigurăm un trai decent pentru cât mai mulţi cetăţeni”, se precizează în comunicat.