Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica, la sfârşitul acestei săptămâni, un Program de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale.

„La sfârşitul acestei săptămâni vor fi publice strategia ANAF pentru perioada 2021 – 2024, Strategia de digitalizare, Strategia de comunicare, Planul de ocupare al resurselor umane, un Program de reducere a arieratelor fiscale şi, foarte important, un Program de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. Vor fi documente publice şi aşteptăm reacţiile mediului public”, a declarat Mirela Călugăreanu pentru DC News.

Marea ambiţie a managementului ANAF

De asemenea, aceasta a menţionat că „marea ambiţie a managementului ANAF este ca, în cursul acestui an, să se simtă progrese semnificative prin perspectiva implementării SAF-T (Standard Audit File for Tax)”.

Implementarea acestuia ar urma să aibă loc în iulie sub forma unui proiect pilot. Tot anul acesta ar urma să aibă loc şi interconectarea caselor de marcat şi implementarea e-facturii.

În cadrul dezbaterii, Mirela Călugăreanu a declarat că reformele ANAF vizează două mari aspecte, respectiv relaţia cu cetăţeanul şi simplificarea conformării, şi, pe de altă parte, eficientizarea colectării veniturilor bugetului general consolidat şi alinierea la media europeană din această perspectivă.

„Din punct de vedere al eficienţei colectării, apreciem că acest lucru se poate realiza numai prin sprijinirea conformării pe de o parte, dar pe de altă parte şi prin prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Efectele aşteptate desigur sunt reprezentate de reducerea decalajului fiscal, mai ales în zona taxei pe valoarea adăugată, de reducere a arieratelor fiscale şi cum spuneam de creştere a veniturilor colectate de ANAF ca şi pondere în Produsul Intern Brut”, a declarat Mirela Călugăreanu.

Președintele ANAF a afirmat că Agenţia are nevoie de digitalizare, dar şi de implementarea unei strategii şi a unui management modern al resurselor umane pe care ANAF le are, pentru dezvoltarea competenţelor şi întinerirea aparatului fiscal.

Mirela Călugăreanu a precizat că Agenţia are la acest moment 2600 de posturi vacante, iar în perspectiva următorilor 3 – 5 ani din Agenţie vor ieşi în mod natural, prin pensionare sau alte modalităţi, peste 3.000 de angajaţi.