Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, trage un semnal de alarmă asupra unei decizii incredibile luate de către ANAF, care riscă să distrugă mii de afaceri din România.

„Vă dau şi un tort cu frişcă, vă executăm silit dacă nu plătiţi taxe şi impozite”

Liderii patronatelor din HoReCa s-au întâlnit luni, 15 februarie, cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui. La finalul întrevederii, Murad a declarat că ANAF a început de o săptămână să execute silit operatorii din HoReCa pentru neplata taxelor şi impozitelor, cu toate că acest sector a fost închis chiar în urma restricţiilor impuse de autorităţi.

„Noi, cei din industrie, aşteptam ca actuala criză să se termine în luna martie-aprilie, dar vedem că lucrurile se complică, şi mai mult, deja ANAF a început să facă executări silite. Adică ne închizi pe noi, măsuri peste măsuri, amenzi peste amenzi, dar vă dau şi un tort cu frişcă, vă executăm silit dacă nu plătiţi taxe şi impozite.

Cred că avem un conflict major cu Guvernul. Nu e vorba de domnul ministru, care ne-a asigurat de sprijinul său, dar cât poate şi dânsul, pentru că e vorba de bani, iar Ministerul Economiei n-are bani, banii sunt la Guvern şi la Finanţe”, a declarat Mohammad Murad.

„Vine domnul Arafat şi îmi spune: ‘De mâine închizi!’, aşa cum a făcut la Cluj”

Preşedintele FPTR spune că sectorul HoReCa este involuntar în grevă fiscală, deoarece operatorii nu au din ce să plătească taxele. În plus, el a dat şi exemplul de la Cluj-Napoca, unde restaurantele au fost deschise pentru trei zile şi apoi închise iarăşi. „Ce facem, ne jucăm alba neagra?”, a declarat revoltat Mohammad Murad.

„Suntem în grevă fiscală în mod spontan, pentru că nu avem de unde plăti. Şi atunci fiecare la locul lui. Iar noutatea de săptămâna asta sau de o săptămână: ANAF a început să facă executări.

Pe de o parte sunt băncile, pentru că eşti obligat să plăteşti băncii ratele bancare, pentru că ai fost iertat doar anul trecut, pe de altă parte este ANAF-ul, taxele şi impozitele locale.

Şi cu toate astea, vine domnul Arafat şi îmi spune: ‘De mâine închizi!’, aşa cum a făcut la Cluj: vineri au deschis restaurantele, s-au organizat că era Ziua Îndrăgostiţilor şi hai să aibă o gură de oxigen, iar azi dimineaţă au închis restaurantele din nou. Ce facem, ne jucăm alba neagra?”, a declarat Mohammad Murad, potrivit Agerpres.

Adio vouchere de vacanţă în 2021

O altă problemă discutată la întâlnirea de luni a fost eliminarea tichetelor de vacanţă pentru 2021.

„Nu suntem de acord cu ce se va întâmpla cu Bugetul, cu alte cuvinte vouchere de vacanţă nu vor mai exista. Există o propunere directă că voucherele nu vor mai exista pentru 2021.

Dacă se anulează voucherele de vacanţă, asta înseamnă închiderea a peste 30-40 din unităţile hoteliere la nivel naţional, pentru că aceasta era singura lor gură de oxigen. (…) Dacă se scot voucherele de vacanţă, vorbim de 1,5 – 2 miliarde de euro care pleacă din România în străinătate”, a mai spus Mohammad Murad.