Duminică, 25 iulie, preşedintele Vladimir Putin a participat la o mare paradă navală la Sankt Petersburg, oraşul său natal.

“Suntem capabili să detectăm orice ţintă inamică (…) şi să dăm o lovitură letală dacă este necesar”

Cu această ocazie, liderul de la Kremlin a declarat că flota rusă este capabilă să identifice şi să distrugă “orice ţintă”, transmit France Presse şi EFE.

“Astăzi, flota rusă are tot ce-i trebuie pentru a apăra patria şi interesele noastre naţionale. Suntem capabili să detectăm orice ţintă inamică sub apă, la suprafaţa mării sau în aer şi să dăm o lovitură letală dacă este necesar”, a afirmat Vladimir Putin într-un discurs transmis la televiziune.

Rusia şi-a câştigat locul printre “principalele puteri maritime ale lumii” deoarece a dezvoltat “o aviaţie navală eficientă cu rază scurtă şi lungă de acţiune, sisteme fiabile de apărare de coastă şi arme hipersonice de ultimă generaţie şi de mare precizie, care nu au echivalent în lume şi care continuă să fie îmbunătăţite constant şi cu succes”, a adăugat preşedintele Rusiei.

Paradă navală impresionantă, cu ocazia celei de-a 325-a aniversări a Marinei ruse

Discursul a fost rostit în marja paradei anuale a flotei ruseşti pe râul Neva din Sankt Petersburg, al doilea oraş al ţării, cu ocazia celei de-a 325-a aniversări a Marinei ruse.

Peste 50 de nave de toate clasele şi gradele – inclusiv submarinul nuclear de ultimă generaţie “Cneazul Vladimir” – au defilat în cadrul evenimentului anual de-a lungul râului Neva, care traversează Sankt Petersburg, din inima fostei capitale a ţarilor până în Golful Finlandei, cu echipajele aliniate pe punte în uniforme albe. La parada navală din acest an au participat, de asemenea, aproximativ 4.000 de militari şi 48 de avioane şi elicoptere.

Conform programului de reînarmare, Marina rusă va primi peste 180 de nave şi vase noi până în 2027.

Armele “invincibile” ale lui Vladimir Putin

Pe fondul unor tensiuni puternice cu Occidentul, Vladimir Putin a lăudat în ultimii ani în mod repetat noile arme concepute de ţara sa, pe care le numeşte “invincibile”.

Printre acestea se numără racheta hipersonică de ultimă generaţie Avangard, care poate atinge viteza Mach 27 şi să schimbe cursul şi altitudinea, care a intrat în serviciul armatei ruse în decembrie 2019, şi racheta Zirkon (Ţirkon în rusă) care zboară la Mach 7 şi care a fost testată cu succes în iulie.

Mai multe alte arme, cum ar fi racheta hipersonică Kinjal pentru forţele aeriene şi racheta cu propulsie nucleară Burevestnik, sunt în curs de dezvoltare. Sistemele de apărare antiaeriană de ultimă generaţie S-500, descrise ca fiind “unice în lume”, au fost, de asemenea, testate cu succes la 20 iulie.

Sursa foto: Dreamstime