Vladimir Putin a pus ochii pe Insula Șerpilor? Este printre cele mai mai frici ale ucrainenilor

Declarația acestora a fost făcută după publicarea unui articol de opinie al lui Vladimir Putin, pe site-ul oficial al Președinției Rusiei. Materialul respectiv se numește „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” și a fost semnat de liderul de la Kremlin.

Articolul se concentrează pe presupusa identitate istorică comună a rușilor și ucrainenilor, însă Vladimir Putin menționează succint și trei foste teritorii românești: Basarabia, Bucovina de Nord și Insula Șerpilor. Despre Basarabia și Bucovina de Nord, Putin susține că aceste regiuni „au fost ocupate” de România în 1918, iar despre Insula Șerpilor afirmă că a devenit parte a Ucrainei sovietice în 1948.

Reacția celor trei foști oficiali

În acest context, cei trei foști oficiale au într-un material postat pe portalul censor.net că menționarea Insulei Șerpilor în articolul lui Putin nu este întâmplătoare, ci ar putea indica un interes al Rusiei pentru ocuparea acestui teritoriu poziționat strategic, la doar 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul gurilor Dunării.

De asemenea, Zagorodniuk, Kabanenko și Khara au completat că insula are și o importanță economică uriașă, în zonă fiind descoperite depozite semnificative de gaze naturale și petrol.

Așadar, strategii ruși analizează chiar în acest moment scenariile de ocupare a insulei, iar Ucraina și lumea occidentală ar trebui să fie conștiente de această amenințare și să ia măsuri preventive adecvate, susțin foștii oficiali.

Conform acestora, potențiala pierdere a insulei ar putea avea efecte majore în zona de nord-vest a Mării Negre, permițând Rusiei să blocheze portul Odessa și să obstrucționeze traficul naval pe Dunăre și a liberei navigații în această regiune maritimă, precum se întâmplă deja în Marea Azov și în jurul peninsulei Crimeea.

Sursă foto: Dreamstime