Descoperire surprinzătoare în Rusia arctică! Dispăruseră în urmă cu 14.000 de ani

Potrivit unei investigații Sky News, notează The Independent,  cu privire la daunele aduse mediului cauzate de dezghețarea vastelor depozite de carbon din această regiune, omenii au descoperit părți din colți de mamut, precum și fragmente de os de rinocer lânos.

Animalele au cutreierat odinioară pajiștile arctice înainte de a dispărea. Rinocerii au lânoși au dispărut acum 14.000 de ani și mamuții au dispărut acum 10.500 de ani în urmă, la sfârșitul ultimei ere glaciare.

Fragmentele de os și colți au fost găsite în Duvanny Yar, lângă Chersky, în Arctica Siberiană. Aici se află stațiile internaționale de cercetare, unde oamenii de știință se adună pentru a studia impactul gheții care se topește.

În 2020, oamenii de știință au descoperit carcasa bine conservată a unui rinocer de lână din estul Siberiei, despre care aceștia spun că a fost înghețată de zeci de mii de ani.

Topirea permafrostului în regiunea Abyisky din Yakutia din nord-estul Rusiei a două la descoperirea unui rinocer lânos, cu o mare parte din țesutul moale încă vizibil, inclusiv o parte din intestine și organele genitale, și un mic corn nazal. Descoperirea este remarcabilă deoarece corpul se descompune, adesea, destul de repede.

Descoperirile vin cu un preț

Topirea gheții a mai scos la iveală anumite plante care datează din epoca Pleistocenului, aproape acum 11.700 de ani în urmă. Cu toate astea, descoperirile despre fascinanta istorie naturală a arcticii rusești are un preț uriaș. Schimbările climatice determină topirea permafrostului, eliberând cantități mari de gaz metan acumulat în atmosferă și provocând dezghețarea gheții și mai rapid.

În această vara, Siberia de nord-est a avut parte de incendii mai mari decât cele normale, pe fondul unor călduri record.  Oamenii de știință estimează că 1,7 miliarde de tone de carbon sunt eliberate anual prin topirea permafrostului între octombrie și aprilie. Aceasta este aproape de două ori mai mare decât estimările anterioare și depășește cu mult 1 miliard de tone de carbon aspirat în timpul sezonului de creștere.

În prezent, acest sol bogat în carbon acoperă 24% din terenul din emisfera nordică și deține mai mult carbon decât a fost eliberat vreodată de oameni.

Cum se poate încetini topirea gheții

Un studiu publicat în martie 2020 a constatat că animalele, inclusiv turmele de cai, bizoni și reni, pot fi utilizate pentru a încetini pierderea solurilor de permafrost prin perturbarea stratului izolator de zăpadă.

Atunci când stratul de zăpadă este împrăștiat și comprimat grație copitelor ștanțate ale animalelor care pășunează, efectul său izolator este redus dramatic, intensificând înghețarea permafrostului.

Oamenii de știință de la Universitatea Hamburg au spus că aproximativ 80% din toate solurile de permafrost din întreaga lume ar putea fi păstrate până în anul 2100 folosind tehnica.

Sursă foto: Dreamstime