Metanul, un puternic gaz cu efect de seră parțial responsabil pentru stimularea schimbărilor climatice provocate de om, a fost detectat chiar la adâncimi de 350 de metri în Marea Laptev, lângă Rusia.

Aceste zăcăminte sunt considerate „giganți adormiți ai ciclului de carbon” și, în decursul ultimilor 20 de ani, acest gaz special are un efect de încălzire care este de optzeci de ori mai puternic decât cel al dioxidului de carbon.

Oamenii de știință de la bordul navei de cercetare rusești R/ V Akademik Keldysh au remarcat că nivelurile de metan de la suprafața mării sunt de patru până la opt ori mai mari decât ceea în mod normal. „În acest moment, e puțin probabil să existe un impact major asupra încălzirii globale, dar ideea este că acest proces a fost declanșat”, a declarat pentru The Guardian cercetorul suedez Örjan Gustafsson, de la Universitatea din Stockholm.

Descoperirile cercetătorilor sunt preliminare.
„Descoperirea eliberării active a hidraților de metan este foarte importantă și necunoscută până acum”, a declarat și cercetăorul șef Igor Semiletov, de la Academia Rusă de Științe. „Aceasta este o pagină nouă. Pot avea consecințe climatice grave, dar avem nevoie de mai multe studii înainte de a putea confirma acest lucru”.
Se știe deja că emisiile de metan au atins un nivel record al tuturor timpurilor. Noile niveluri sunt echivalente cu 350 de milioane de mașini în plus pe drumurile lumii sau cu dublarea emisiilor totale din Germania sau Franța, potrivit unor cercetări recente efectuate de mai multe instituții, inclusiv NASA, Yale și Stanford.

Cercetătorii susțin că creșterea nivelului de metan, combinată cu dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră, are capacitateea de a încălzi atmosfera planetei cu 3 până la 4 grade Celsius înainte de sfârșitul acestui secol, ceea ce ar avea consecințe catastrofale pentru milioane, dacă nu chiar miliarde de oameni din întreaga lume.
Africa, Orientul Mijlociu, China, Asia de Sud și Oceania au fost martorii celor mai puternice creșteri de emisii de metan. În SUA, creșterea a fost determinată în mare parte de utilizarea extinsă a gazelor naturale.

Din 2000, cele mai mari creșteri ale emisiilor de metan au provenit din sectorul agricol, în special de la animale, și din industria combustibililor fosili, care include atât exploatarea cărbunelui, cât și producția de petrol și gaze, conform nationalinterest.org.