Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că va face un nou anunţ privind mărimea zăcămintelor de gaz pe care ţara sa le-a descoperit în Marea Neagră, cu prilejul unei vizite pe o navă de forare în acest weekend, relatează Reuters.

În luna august, Erdogan a anunţat descoperirea unui zăcământ de gaz de 320 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră, la circa 100 de mile nautice în largul coastei turce, afirmând că acesta face parte dintr-o rezervă chiar mai mare care ar putea deveni disponibilă încă din 2023.

Turcia, dependentă de energia importată

Dacă gazul va putea fi extras, ar putea reduce dependenţa Turciei de Rusia, Iran şi Azerbaidjan pentru importurile de energie.

„Sâmbătă vom merge la nava de forare Fatih şi vom anunţa mărimea noului zăcământ”, a spus Erdogan în cadrul unui discurs către parlamentarii formaţiunii sale, AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării).

El a mai spus că o altă navă de forare, Kanuni, se îndreaptă spre acea zonă pentru a participa la operaţiuni, dar este neclar dacă aceasta va opera în acelaşi zăcământ de gaz ca Fatih.

Orice reducere a costurilor Turciei cu importurile de energie, care s-au ridicat anul trecut la 41 de miliarde de dolari, ar mări disponibilul financiar al guvernului şi ar asigura reducerea deficitului de cont curent cronic care a făcut ca lira să se devalorizeze până la un nivel istoric faţă de dolar, notează Reuters.

Cele mai mari depozite de gaze naturale din istoria Turciei

În context, autorităţile turce ar putea revizui, în creştere, estimările referitoare la depozitul de gaze naturale descoperit recent în Marea Neagră, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Guvernul de la Ankara va anunţa o revizuire „semnificativă” a descoperirii iniţiale iar noile cifre ar putea fi dezvăluite în zilele următoare, după finalizarea unor noi foraje exploratorii, au declarat sursele citate de Bloomberg.

În luna august, Turcia a anunţat descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria sa, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus atunci că Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse încă din 2023 şi să devină un exportator net de energie.