Această regiune „înghițită” de ape a fost denumită de arheologi Doggerland. Ar fi dispărut sub ape în urmă cu 8.000 – 10.000 de ani, la sfârșitul ultimei Ere Glaciare, odată cu topirea ghețarilor și ridicarea nivelului mării.

La apogeu, această vastă zonă ocupa un sfert din teritoriul european. Avea terenuri bogate de vânătoare pentru nenumărate generații de hominizi, inclusiv pentru oameni preistorici.

Zona a fost inundată, cel mai probabil de un tsunami devastator, în urmă cu peste opt mii de ani, iar acel teren uscat, care acum se află sub apă, se numește Litoralul Dogger.

În prezent, zona este transformată în parc eolian

Numele provine de la Doggerbank, o zonă de mică adâncime din Marea Nordului care avea cele mai nordice dealuri ale Doggerland.

Numele său olandez, Doggerbank, este în esență același. Zona era bogată în cod (dogge în olandeză).

În prezent, zona este transformată în parc eolian. Parcul eolian Dogger Bank a început să producă energie electrică în octombrie 2023, iar unități suplimentare se află, încă, în construcție. Când va fi terminat, parcul eolian va putea furniza energie electrică pentru șase milioane de case.

Doggerland în Epoca de Gheață

În timpul Erei Glaciare, Marea Nordului și o mare parte a Europei de Nord erau acoperite de gheață. De asemenea, au fost acoperite majoritatea insulelor britanice și cele mai nordice dealuri din Doggerland.

Lumea a început să se încălzească în urmă cu aproximativ 14.000 de ani. Gheața s-a retras, lăsând în urmă un lac imens în partea centrală a Doggerland, care a a devenit o tundră joasă populată de mamuți.

Doggerland în Epoca de Piatră (Mezolitic)

Până în anul 10.000 î.Hr., Doggerland era acoperit de ecosisteme bogate, care includeau mlaștini sărate, lagune, pâraie, râuri, lacuri și mlaștini cu apă dulce. Aceste locuri le-au oferit vânătorilor tot vânatul și materialele de care ar fi avut nevoie.

Doggerland se întindea pe aproximativ un sfert din terenul Europei. Pajiști și păduri vaste se întindeau din Franța până în Scandinavia.

Doggerbank
SURSA FOTO: Wikipedia

Studii despre Doggerland

Arheologii au început să studieze să Doggerland încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Până la începutul secolului al XX-lea, găsiseră rămășițe de animale și unelte de silex.

În 1931, într-o bucată de turbă adusă de un trauler a fost descoperit un instrument conceput pentru a prinde pește. Avea o vechime estimată undeva între șase și douăsprezece mii de ani. Fusese folosit ca harpon sau suliță de anghilă.

Când cercetătorii de la Cambridge au studiat turba în care fusese descoperit harponul, și-au dat seama că a fost folosit într-un mediu de apă dulce. Acest lucru indica existența unei câmpii vaste, care se întindea peste ceea ce este acum Marea Nordului.

Arheologul Bryony Coles a denumit zona Doggerland în anii 1990. Ea a produs unele dintre primele hărți care indică cum ar fi putut arăta zona cu mii de ani în urmă.

Arheologii și geologii moderni au folosit datele culese de companiile de petrol și gaze pentru a cartografia dealurile, văile, albiile și coastele antice din Doggerland.

În mai 2019, o echipă de arheologi a găsit dovezi solide ale civilizației în Doggerland. RV Belgica, o navă belgiano-britanică, a găsit o unealtă de mână din Epoca de Piatră, pe fundul mării Mării Nordului. În același an, o altă echipă de oameni de știință a găsit un silex de piatră.

Artefacte antice găsite în nisipul dragat de pe fundul Mării Nordului

Alte artefacte antice au fost găsite în nisipul dragat de pe fundul Mării Nordului și depozitat de-a lungul plajelor din Țările de Jos.

În largul coastelor de nord-est ale Regatului Unit, de exemplu, cercetătorii au găsit urme de pași de copii și adulți. Se păstrau într-o pădure scufundată, veche de 7.000 de ani, acoperită de nisip. De asemenea, pescarii au prins în plasele lor oase și instrumente vechi de 9.000 de ani.

În urmă cu 10.000 de ani, acest spațiu era unul dintre cele mai prielnice pentru vânătoare, prinderea de păsări și pescuit din Europa.