Rusia a testat deconectarea de la internetul global. Traficul ar putea fi direcționat prin puncte de control

Inițiativa respectivă face parte din legislaţia ce vizează un „internet suveran” rus, conform informațiilor transmise de reuters.com. Amintim că legislația a fost adoptată de către Rusia la sfârşitul anului 2019.

Scopul acesteia este să protejeze ţara de tăierea infrastructurii străine, drept răspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a SUA.

Legislaţia a întărit controlul Moscovei asupra reţelei globale

Inițiativa provocat consternare în rândul activiştilor pentru libertatea de exprimare, care se tem că măsura va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării. Au fost efectuate teste care au implicat toate marile firme de telecomunicaţii din Rusia
din 15 iunie până în 15 iulie şi ele au avut succes, potrivit rezultatelor preliminare, punctează cotidianul RBC, citând o sursă din grupul de lucru.

„Scopul testelor este de a determina capacitatea ‘RuNet’ de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări”, a precizat sursa menționată.

Trebuie mențioant că nu a fost clar cât timp a durat deconectarea sau dacă au existat întreruperi vizibile în traficul pe internet. Legea prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an, dar operaţiunile au fost anulate în 2020 din cauza complicaţiilor pe fondul pandemiei de COVID-19, conform RBC.

Kremlinul a fost la curent cu testele, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, descriindu-le ca efectuate în timp util şi spunând că Rusia trebuie să fie gata pentru orice.

Legislaţia urmăreşte să direcţioneze traficul web din Rusia

Legislaţia urmăreşte să direcţioneze traficul web rus şi datele prin puncte controlate de autorităţile de stat şi să construiască un „Sistem naţional de nume de domeniu” pentru a permite internetului să continue să funcţioneze chiar dacă Rusia este tăiată de la internetul global.

În iunie 2019, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să se asigure că „RuNet” ar putea funcţiona într-un mod fiabil ferit de controlul serverelor din afara Rusiei.

Potrivit regulatorului de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor, testele au vizat îmbunătăţirea integrităţii, stabilităţii şi securităţii infrastructurii de internet a Rusiei, a relatat RBC.

Echipamentele instalate ca parte a testelor au fost folosite de Roskomnadzor pentru a încetini viteza Twitter din martie după ce reţeaua socială nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră ilegal, precizează RBC.