Meduza este o organizație introdusă de autoritățile ruse în registrul mass-media străine care îndeplinește funcțiile unui agent străin Kholod și Mediazona. Astfel, potrivit ultimelor informații, numărul real de persoane infectate cu coronavirus în Rusia constituie peste 29 de milioane de cazuri, mai exact de 5 ori mai mare decât datele furnizate de autoritățile ruse, scrie presa rusă.

Datele oficiale publicate pe data de 20 iulie arătau că numărul infectărilor cu noul coronavirus depistate în Rusia de la începutul pandemiei s-a ridicat la peste 6 milioane. În același timp, jurnaliștii ruși mai spun că numărul real al celor bolnavi a fost determinat de datele de pe certificatele corespunzătoare, numerele lor de serie depășesc deja 29 de milioane.

În urma investigației făcute, jurnaliștii mai precizează că numărul înregistrărilor din registrul federal nu reflectă cu exactitate numărul celor care și-au revenit, în contextul în care sunt create și noi înregistrări pentru cei care se îmbolnăvesc din nou.

Răspunsul Ministerului Sănătății

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății are o altă serie de explicații. Potrivit sursei citate, informațiile legate de cele 27 de milioane de cazuri de coronavirus nu sunt adevărate. Totodată, Ministerul a făcut referire și la persoanele vaccinate anti-covid, dar și la resursele informaționale ale presei.

„Informațiile dvs. despre 27 de milioane de cazuri de Covid-19 sau pneumonie nu sunt adevărate. Cifra de 27 de milioane, menționată de sursa dvs, apare într-adevăr în resursa informațională, dar cu privire la cei vaccinați cu prima componentă a vaccinului începând cu 9 iulie 2021”, a spus Ministerul Sănătății.

De menționat este faptul că,  pandemia încă face ravagii în Rusia. Pe data de 21 iulie țara a raportat 23 704 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 și 783 de decese. În total, numărul tuturor persoanelor infectate cu noul coronavirus la nivel național a ajuns la 6 030 240. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de miercuri sediul operațional federal pentru lupta împotriva noii infecții.