Responsabilul german din cadrul celei mai ample expediţii ştiinţifice organizată vreodată la Polul Nord, are o previziune sumbră. Potrivit acestuia, Pământul ar putea să fi depășit deja punctul critic al sistemului climatic, relatează AFP.

„Evaluarea din următorii câţiva ani va determina dacă mai putem salva banchiza arctică prezentă pe tot parcursul anului, printr-o protecţie coerentă a climei, sau dacă am depăşit deja acest important punct critic al sistemului climatic”, a subliniat Markus Rex la Berlin, la opt luni de la revenirea din misiunea internaţională cu durata de un an în Arctica.

Totodată, acesta a mai vorbit și despre dispariția banchizei din timpul verii din Antarctica, care în opinia sa este unul din punctele critice ale încălzirii globale.

„Dispariţia banchizei din timpul verii din Arctica este una dintre primele mine de pe câmpul minat, unul dintre punctele critice pe care le declanşăm în principal atunci când împingem încălzirea prea departe”, a explicat el în cadrul unei conferinţe de presă, alături de ministrul german al Educaţiei şi Cercetării, Anja Karliczek.

Efectele negative asupra Pământului 

Climatologul și fizicianul a mai subliniat totodată faptul că „ne putem întreba de fapt dacă nu cumva am călcat deja pe această mină şi am declanşat deja debutul exploziei”.

El a venit și cu o serie de precizări privind urmările acestei catastrofe. În cazul în care punctul critic a fost deja depăşit, acest lucru poate declanşa efecte negative „în cascadă”, a avertizat specialistul.

Acesta a mai adăugat că în același timp se „poate agrava şi mai mult încălzirea, cum ar fi dispariţia calotei glaciare din Groenlanda sau dezgheţarea zonelor încă vaste de permafrost arctic”.

Pericolul planează de asemenea asupra gheţarilor străvechi, a mai spus el, adăugând că „în prezent, nu mai ştim dacă putem să salvăm bariera de corali”, conform Agerpres.

În ceea ce privește situația de la Polul Nord, Markus Rex susținea că acolo nu mai există deloc iarnă.

”La Polul Nord, am descoperit (vara) gheaţă topită, subţire, sfarâmicioasă”, a povestit la acea vreme Markus Rex, evocând totodată ”suprafeţe cu apă lichidă cât se putea vedea cu ochii, până la linia orizontului”.

De menționat este faptul că, timp de aproape un an de zile echipele internaţionale au colectat informaţii exhaustive, în special în lunile în care nava a trecut prin gheaţa de la Polul Nord, menite să furnizeze informaţii valoroase despre schimbările climatice.

Oamenii de ştiinţă consideră că retragerea banchizei în timpul verii reprezintă „epicentrul încălzirii globale”, după cum s-a exprimat Markus Rex.

Misiunea a durat 389 de zile, iar în tot acest timp au fost studiate atmosfera, oceanul, gheaţa marină şi ecosistemul pentru a colecta date care să permită evaluarea impactului schimbărilor climatice atât asupra regiunii, cât şi a lumii.

În total, câteva sute de experţi şi oameni de ştiinţă din douăzeci de ţări au participat la această expediţie, lucrând în ture pe nava care a plutit odată cu gheţurile purtate de curentul polar care se deplasează dinspre est în Oceanul Arctic.