Apar şi primele sondaje de opinie din nou an! Ce părere au românii despre partidele politice din ţara noastră?

PSD ar câştiga alegerile locale din Bucureşti

Veştile par să fie foarte bune pentru PSD. Social-democraţii se află pe primul loc în preferinţe, la distanţă mare de urmăritori.

Cifrele pot veni poate ca o surpriză, având în vedere că sondajul CURS a fost realizat la nivelul Bucureştiului.

PNL şi USR se află la egalitate, fiecare formaţiune fiind preferată de 17% dintre respondenţi. Pentru prima oară, într-un sondaj apar şi noile formaţiuni ale lui Ludovic Orban (Forţa Dreptei) şi Liviu Dragnea (Alianţa pentru Patrie).

Cum arată cifrele?

Astfel, la întrebarea “Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?”, bucureştenii care au participat la sondajul de opinie au avut următoarele preferinţe:

Partidul Social Democrat (PSD) – 34%

Uniunea Salvaţi România (USR) – 17%

Partidul Naţional Liberal (PNL) – 17%

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 13%

Partidul Mişcarea Populară (PMP) – 6%

Partidul Puterii Umaniste social-liberal (PPU-sl) – 5%

Partidul PRO ROMÂNIA – 2%

Forţa Dreptei (FD) – 2%

Alianţa pentru Patrie (APP) – 2%

Altul – 2%

Ce notă primeşte Nicuşor Dan de la locuitorii Capitalei?

Cât despre ce se întâmplă în propriul oraş, bucureştenii care au participat la sondajul CURS susţin, într-o proporţie majoritară (73%) că oraşul se îndreaptă într-o direcţie greşită. Doar 19% dintre cei care au răspuns au declarat că oraşul merge într-o direcţie bună, potrivit stiripesurse.ro.

Întrebaţi despre direcţia în care se îndreaptă România, procentul celor care au răspuns “într-o direcţie proastă” este şi mai mare, de 77%, în timp ce 17% cred că direcţia este una bună.

Bucureştenii au fost rugaţi să-l evalueze şi pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. 72% au o părere proastă și foarte proastă, în timp ce doar 26% se declară mulțumiți de edil.

Care sunt cele mai mari probleme din Bucureşti?

În schimb, la nivelul primăriilor de sector, locuitorii Capitalei par mai mulţumiţi. 40% dintre respondeţi consideră că primarii de sector au făcut și fac o treabă bună, în timp ce 48% au o opinie negativă.

Cât despre cele mai mari probleme cu care se confruntă Bucureştiul, oamenii au ales traficul (42%), încălzirea (25%), poluarea (21%), drumurile principale (19%), colectarea gunoiului (17%), curăţenia (17%), parcările (14%), pandemia / vaccinarea / protecţia cetăţenilor (10%) şi altele.

Cercetarea a fost făcută în perioada 14-20 ianuarie 2022 pe un eșantion de 1023 de respondenți prin Metoda CATI. Marja de eroare este de 3,1% la un nivel de încredere de 95%.