Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a explicat că, în acest moment, au fost remise către România aproximativ 201.000 doze de vaccin de la Pfizer.

„Într-adevăr, la acest moment au fost remise către România aproximativ 201.000 doze de vaccin de la Pfizer, practic, reprezintă cea mai mare tranșă de până la acest moment”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru Antena 3.

Anunţ pentru toţi românii care se vaccinează

„Această tranșă asigură vaccinarea persoanelor deja programate cu prima doză, dar și doza a doua și, de asemenea, ne permite accelerarea campaniei de vaccinare și, respectiv, vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ, precum și asigurarea vaccinării persoanelor care încă se află internate în centrele rezidențiale și care nu au fost vaccinate și a persoanelor care sunt, în momentul de față, în imposibilitatea de a se deplasa la un centru de vaccinare, mă refer la persoanele de la domiciliu, persoanele fără adăpost.

De asemenea, așa cum am anunțat, luăm în calcul deschiderea de noi cabinete de vaccinare în luna martie cu posibilitatea începerii programărilor chiar de la începutul lunii martie. Din acest punct de vedere, cred că în curând o să ajungem, într-adevăr, la un milion de persoane vaccinate, ținând cont de faptul că astăzi avem aproximativ 820.000 de persoane vaccinate, dintre care aproape 590.000 sunt persoane vaccinate cu cele două doze și au fost în total administrate peste 1.400.000 de doze în România de la debutul campaniei de vaccinare”, a adăugat acesta.

De asemenea, specialistul a fost întrebat dacă numărul de doze va crește în continuare.

„Vestea bună este că, într-adevăr, de la o săptămână la alta, cel puțin pentru compania BioNTech/Pfizer, numărul de doze va fi din ce în ce mai mare. De pildă, în luna martie vom avea circa 220.000 de doze trimise săptămânal.

De asemenea, de la începutul lunii aprilie, din datele preliminare, se pare că vom avea un număr de cel puţin patru ori mai mare, săptămânal, ceea ce ne va crea toate premizele pentru a putea creşte substanţial ritmul de vaccinare şi pentru a ne menţine obiectivul pe care l-am mai afirmat şi cu alte ocazii, respectiv cele 10 milioane de persoane vaccinate, până în luna septembrie”, explică Valeriu Gheorghiță.

Ce se întâmplă cu profesorii

În continuare, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a fost întrebat și ce se va întâmpla cu profesorii.

„Eu pot să vă spun, la acest moment, că sunt aproximativ 42.000 de persoane din sistemul de educaţie, care au fost deja vaccinate, circa jumătate dintre ele sunt vaccinate şi cu doza a doua; suplimentar, aproximativ 128.000 de persoane deja programate, iar în cursul acestei săptămâni vom demara vaccinarea cu prioritate a persoanelor atât din sistemul de învăţământ preuniversitar, cât şi universitar, prin sprijinul echipelor mobile de vaccinare, în spaţiile puse la dispoziţie, în mare parte de Ministerul Educaţiei, respectiv în centrele de vaccinare existente la nivelul fiecărui judeţ separat pe cele două tipuri de vaccinuri, vaccinul de la compania AstraZeneca, respectiv vaccinul de la compania Pfizer”, explică Valeriu Gheorghiță.

Reacțiile adverse apărute în urma vaccinării

Acesta a vorbit și despre un detaliu în legătură cu o reacţie adversă a unei persoane, un presupus şoc anafilactic.

„În ziua precedentă, într-adevăr, o persoană de 46 de ani, o persoană de sex feminin, fără istoric de reacţii alergice în antecedente, la aproximativ 10 minute după ce a primit prima doză de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, a dezvoltate fenomene alergice, care, în scurt timp, au evoluat către reacţii anafilactică cu instalarea tuturor criteriilor de şoc anafilactic, adică scăderea tensiunii arteriale.

Personalul medical a aplicat procerurile în momentul în care au constatat că instalarea semnelor de reacţii alergică majoră, evoluţia a fost rapid favorabilă, după circa 7 minute persoana, practic, s-a ameliorat din punct de vedere clinic, a fost solicitat echipajul de urgenţă pentru transportul pacientei în unitatea medicală din municipiul Slatina, unde a rămas pentru supraveghere medicală.

Starea persoanei este foarte bună în momentul de faţă şi, din datele furnizate, urmează a fi externată în zilele următoare, proabil chiar mâine. Este de remaracat şi de subliniat faptul că personalul medical a reacţionat cu promptitudine, s-au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalină şi tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie.

Eu aş putea sublinia încă un aspect, dacă ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au instalat două cazuri de reacţie anafilactică la persoane cu istoric de şoc anafilactic în antecedente, iar prin acest lucru aş vrea să subliniez faptul că reacţia anafilactică este una foarte rară, din datele pe care noi le avem la dispoziţie apar 2,5 până la 5 cazuri la cel puţin un milion de doze administrate, este o evaluare făcută în Statele Unite, pe circa 17 – 18 milioane de doze fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere. Practic, sigur că este o situaţie majoră, este o reacţie advresă majoră, însă, dacă este recunoscută la timp şi se administrează tratamentul corect, evoluţia este una favorabilă”, a conchis Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin