Cehia se confruntă cu o situație fără precedent după ce Curtea Constituțională a anunțat luni că unele restricţii impuse de guvernul de la Praga pentru combaterea pandemiei de coronavirus sunt neconstituţionale, transmite dpa, citată de Agerpres.

Totodată, o purtătoare de cuvânt a instanţei a declarat că printre măsurile invalidate se numără închiderea magazinelor din 28 ianuarie până în 14 februarie. În acest context, judecătorii au stabilit că decizia guvernului nu a fost justificată suficient.

Sursa citată mai precizează că luni, Curtea Constituțională din Cehia a mai stabilit că permisiunea de funcţionare acordată florăriilor şi magazinelor de arme, în timp ce alte unităţi comerciale au fost obligate să rămână închise, a fost arbitrară.

De menționat este faptul că Instanţa nu a discutat şi restricţiile aflate în vigoare, deşi acestea sunt aproape similare cu cele anterioare. Mai exact, se pare că magazinele neesenţiale din Cehia sunt închise în continuare.

Pandemia de coronavirus face ravagii în Cehia

Opoziţia a salutat verdictul. O primă reacție a venit de la liderul creştin-democrat Marian Jurecka, care a comentat pe Twitter că guvernul nu ar trebui să adopte pur şi simplu interdicţii ca şi cum ar scoate „iepuri din joben”.

Noile restricții vin în contextul în care pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii atât în Europa, cât și în Cehia. Mai exact, potrivit Dpa, Cehia este în prezent ţara cea mai afectată de coronavirus din Uniunea Europeană, cu 968 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În ceea ce privește bilanțul pandemiei de covid, luni, ministerul sănătăţii de la Praga a raportat alte 4002 infectări în ultimele 24 de ore; totalul în cadrul populaţiei de circa 10,7 milioane a ajuns astfel la 1,1 milioane de cazuri, din care 19.330 s-au încheiat prin decese.