Valeriu Gheorghiță a declarat duminică seara, la Antena 3, că românii vor putea spune adio măștii de protecție atunci când se va ajunge la un grad ridicat de imunizare colectivă. Mai mult decât atât, nu vom mai purta masca de protecție atunci când specialiștii vor fi siguri că vaccinurile anti-COVID vor acoperi toate tulpinile virusului.

„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă a vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune, duminică seară, la Antena 3.

Eficiența vaccinului

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că, datele centralizate în România, dar și în alte țări, arată „o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi” în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că, la nivel național, s-a observat reducere a incidenţei bolii la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale, iar datele centralizate de medicii de la Iaşi care îngrijesc pacienţi dializaţi relevă o scădere cu 90% a incidenţei cazurilor la această categorie de bolnavi.