UE și-a schimbat decizia. Mai exact, potrivit unor surse parlamentare, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat deschisă marţi la accesul vaccinurilor din China şi Rusia pe piaţa europeană.

În ciuda deschiderii UE, există o serie de condiții. Mai exact, aceste vaccinuri ar putea intra pe piața europeană cu condiţia ca ele să demonstreze transparenţă totală şi se spună evaluării autorităţii europene de reglementare, notează AFP, citată de Agerpres.

„Dacă producătorii ruşi, chinezi îşi deschid dosarele, dovedesc transparenţă, prezintă toate datele lor, atunci ar putea avea o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă ca şi celelalte”, a spus Ursula von der Leyen, audiată de grupurile parlamentare în legătură cu strategia sa de vaccinare, potrivit surselor.

De cealaltă parte, Agenția Europeană pentru Medicamente a impus și ea aceași regulă pentru ca vaccinul să ajungă în UE.

„Oricine doreşte să aibă acces pe piaţa europeană trebuie să se supună regulilor de examinare” ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a insistat ea, potrivit surselor citate.

UE, deschisă la o colaborare

De menționat este faptul că există anumite afirmații și din partea cancelarului german, Angela Merkel, cu privire la vaccinul rusesc. Aceasta a precizat că într-adevăr, dacă vaccinurile vor obține autorizația EMA vor putea fi distribuite și în Europa.

„Toţi cei care obţin o autorizaţie din partea EMA vor fi absolut bineveniţi, am vorbit exact despre acest lucru cu preşedintele rus Vladimir Putin”, a declarat Angela Merkel marţi seară la postul naţional de televiziune ARD.

În ceea ce privește eficiența vaccinului rusesc Sputnik V, se pare că acesta și-a demonstrat eficineța împotriva noului coronavirus, potrivit unor rezultate foarte bune publicate marţi de revista medicală The Lancet.

De asemneea, se pare că Fondul de Investiţii Directe din Rusia care asigură dezvoltarea lui a anunţat la 20 ianuarie că a demarat procedura de omologare a vaccinului pe lângă Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea