Aleksei Navalnîi l-a acuzat din nou pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea sa cu agent neurotoxic în vară. Navalnîi a spus că Putin va intra în istorie ca “Vladimir otrăvitorul”. De asemenea, opozantul rus a calificat aducerea sa în faţa justiţiei drept o tentativă de a ‘intimida milioane’ de ruşi, relatează AFP.

‘Cel mai important în acest proces este intimidarea unui număr cât mai mare de oameni. Îl închidem pe unul pentru a băga frica în alte milioane’, a proclamat opozantul rus, înainte de a primi condamnarea de trei ani şi jumătate de închisoare dictată marţi de tribunalul din Moscova (detalii aici).

Evocând arestarea a mii de persoane în cursul manifestaţiilor reprimate cu brutalitate de autorităţi în ultimele două weekenduri, el şi-a exprimat speranţa că din ce în ce mai mulţi ruşi vor realiza că ‘este imposibilă încarcerarea a milioane sau a sute de milioane de oameni’.

Navalnîi îl acuză, din nou, pe Putin

‘Când ei vor realiza aceasta, şi acel moment va veni, nu veţi putea trimite după gratii întreaga ţară’, a declarat Aleksei Navalnîi. El l-a acuzat din nou pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea sa cu agent neurotoxic în vară.

Vladimir Putin ‘va intra în istorie drept cel ‘care plantează otrava în chiloţi’, a izbucnit opozantul rus la un moment dat, referindu-se la modul în care a fost otrăvit. ‘Ştiţi, au existat în trecut un Alexandru (al II-lea) ‘Eliberatorul’ şi un (ţar) Iaroslav cel Înţelept. Iar noi îl vom avea pe Vladimir ‘otrăvitorul”, a remarcat el.

În discursul său din sala de judecată, Navalnîi a amintit de anchetele sale făcute publice pe internet şi care relevă implicarea FSB (Serviciul Federal de Securitate/fostul KGB) în tentativa sa de asasinare, investigaţii infirmate de Kremlin.

‘Noi am arătat şi am dovedit că Putin, prin FSB, a comis această tentativă de asasinat şi eu nu sunt singura victimă. Mulţi ştiu acum despre aceasta, alţii vor afla şi asta îl înnebuneşte pe acel omuleţ din buncărul său’, a spus Navalnîi, referindu-se la preşedintele rus, despre care unele media ruse au relatat că în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19 a stat ascuns într-un buncăr pentru a nu se contamina cu SARS-CoV-2.

Cum a fost otrăvit opozantul rus?

Conform unei anchete realizate de Bellingcat-CNN-The Insider.ru, otrava care aproape că l-a ucis pe Navalnîi a fost aplicată pe partea din faţă a chiloţilor acestuia de către agenţi FSB în camera de hotel unde se oprise opozantul rus în timpul unei deplasări în august în oraşul siberian Tomsk. De asemenea, noi investigaţii ale Bellingcat au scos la iveală existenţa unei structuri în cadrul FSB care se ocupă de anihilarea fizică, în special prin otrăviri, a personalităţilor indezirabile pentru puterea rusă.

În timpul discursului său, procurorul a cerut un avertisment împotriva lui Navalnîi, iar judecătorul l-a invitat să nu facă politică. Cu toate acestea, opozantul rus a spus că procesul împotriva sa este destinat să ‘intimideze milioane’, dar că are încredere că ruşii nu vor fi ‘intimidaţi’.

Navalnîi, care a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie la întoarcerea sa din Germania, unde a primit îngrijiri după otrăvirea cu Noviciok, a cerut nu doar eliberarea sa imediată, ci a tuturor deţinuţilor politici din Rusia.

Kremlinul a respins toate criticile occidentale legate de arestarea lui Navalnîi şi de utilizarea disproporţionată a forţei de către poliţie în protestele masive din 23 şi 31 ianuarie în sprijinul opozantului, în urma cărora au fost arestate aproape 10.000 de persoane.