”Pe baza a ceea ce am văzut, nu cred că există vreo îndoială că a fost Rusia”, a afirmat Schiff într-un interviu acordat MSNBC.

Acesta a adăugat că afirmaţia lui Donald Trump este ”în mod egal distructiv, înşelător şi vătămător…pentru securitatea naţională”.

Preşedintele în exercițiu Donald Trump a sugerat, sâmbătă, fără dovezi, că China şi nu Rusia s-ar afla în spatele operaţiunii de spionaj cibernetic din Statele Unite, încercând să minimizeze impactul atacului.

Atacul cibernetic este mai important în media ‘Fake News’ decât în realitate″⁣, a scris Trump pe Twitter.

″Rusia este întotdeauna suspectată când se întâmplă ceva, dar China ar putea fi de asemenea în spatele atacurilor cibernetice″⁣, a adăugat el. Liderul american a precizat că potenţialul rol al Chinei nu a fost adus în discuţie ″⁣în mare parte din raţiuni financiare″⁣.

Afirmațiile lui Mike Pompeo au fost contrazise

În acest fel, Trump a contrazis afirmaţii făcute de secretarul de stat Mike Pompeo, care a spus, vineri, că este ”destul de clar” că în spatele atacului se află Rusia.

Într-un interviu acordat vineri unui post de radio, secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat direct Rusia: ″Putem spune destul de clar că ruşii sunt implicaţi în această activitate″⁣.

Microsoft a anunţat joi seară că a informat peste 40 de clienţi afectaţi de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Printre ţările vizate sunt Belgia (unde se află sediile NATO şi Comisiei Europene), Canada şi Regatul Unit. Hackerii au reuşit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supravegherea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii.