Turcia a fost sancţionată de Statele Unite ale Americii din cauza colaborării cu Rusia, a transmis, luni, Departamentul de Stat american. Mai exact, sancţiunile SUA s-au îndreptat către Preşedinţia Industriilor de Apărare din Turcia (SSB), din cauză achiziţionarii de către autorităţile de la Ankara a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400, scrie CNBC.

Turcia a intrat în posesia sistemului S-400 anul trecut, ignorând avertismentele repetate din partea Statelor Unite că demersul va duce la sancţiuni. Administraţia condusă de Donald Trump a transmis că Turcia, prin acest acord privind sistemul de apărare antiaeriană din Rusia, punea în pericol securitatea tehnologiei militare americane şi furniza fonduri sectorului rus de apărare.

Turcia este membră NATO, însă a fost suspendată din programul de avioane de luptă F-35 şi nu a reuşit să cumpere avioanele avansate din SUA.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce, potrivit Departamentului de Stat.

„Măsurile luate astăzi sunt un semnal clar că Statele Unite (…) nu vor tolera tranzacţii majore cu sectoarele de apărare şi informaţii ruseşti”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, transmite Agerpres.

Turcia, certată de Mike Pompeo la reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO

La reuniunea virtuală a miniștrilor de Externe ai NATO ce a avut loc la începutul lunii decembrie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a denunțat „încălcările” regulilor Alianței și „politica faptului împlinit”, urmată de Ankara în mai multe crize regionale, scrie Reuters.

Pompeo a fost „foarte direct” la ultima sa reuniune la NATO, cerând Turciei să „revină la un comportament de aliat”, a povestit un participant. „Intervenția sa a fost foarte scurtă, dar foarte clară”, a precizat un altul.

Secretarul de stat american a denunțat „cadoul” făcut de Ankara Rusiei prin achiziționarea sistemului mobil de apărare antirachetă S400 „neinteroperabil cu sistemele NATO”.

De asemenea, el a deplâns „luarea ca ostatice” a planurilor de apărare și a parteneriatelor prevăzute de NATO, atitudine care „slăbește coeziunea Alianței”, scria la acel moment cotidianul francez Le Point.