NationalInterest scrie că S-400 este un sistem de apărare antiaeriană intrat în serviciul armatei ruse în 2007 și a fost conceput pentru a intercepta și doborî orice amenințare venită din cer, avion sau rachetă. Potrivit constructorului său, gigantul armamentului Almaz-Antei, S-400 are o rază de acțiune de 400 km și poate fi amplasat în cinci minute.
Districtul Militar Central Rus a anunțat că a efectuat un test al sistemului de rachete antiaeriene S-400 „Triumf”, acesta fiind al treilea set de regimente al sistemelor de rachete sol-aer S-400 produse de antreprenorul rus, care vor fi livrate în acest an.

„Sistemele S-400 ”Triumf ”au detectat o țintă Kaban care a simulat o rachetă tactică, au declanșat urmărirea acesteia și au lovit-o cu succes la o altitudine de aproximativ 20 km”, a afirmat un oficial din cadrul Districtelor Militare Centrale.

Conform aceleiași surse, ca etapă următoare, „personalul și sistemele de rachete antiaeriene S-400 se vor redistribui la baza lor permanentă din regiunea Sverdlovsk”. „Hardware-ul militar va fi supus întreținerii, după care va intra în serviciul de luptă împotriva apărării aeriene în zona Urali.”

Exercițiile din Urali au avut loc la doar câteva zile după ce armata turcă a anunțat propria lansare a platformei Triumf fabricată în Rusia, în apropierea orașului Sinop de pe coasta Mării Negre. Turcia a semnat prima dată acordul de achiziționare a sistemelor S-400 din Rusia în 2017, iar livrările primelor patru baterii de rachete, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, au început la 12 iulie 2019.

Rusia a efectuat, de asemenea, propriile încercări de punere în funcțiune cu o rachetă-țintă, la Kapustin Yar, lângă Volgograd, la sfârșitul lunii septembrie. Terenurile de probă au fost stabilite de Armata Roșie, în mai 1946.

Sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf (denumirea NATO – SA-21 Growler)oferă protecție împotriva atacurilor aeriene, inclusiv rachete balistice de croazieră, tactice și operaționale și poate fi utilizată și împotriva instalațiilor terestre.