Anunțul vine din partea purtătorului de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă. Aceasta a declarat pentru Agerpres că activitatea în creşele şi afterschool-urile din Bucureşti va fi permisă în continuare, în condiţiile Ordinului miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei privind organizarea activităţii în unităţile de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Totodată, aceasta a mai anunţat că, în conformitate cu principiul autonomiei universitare, decizia privind modul de desfăşurare a activităţii în universităţi va fi luată de Senatul acestor instituţii.

În același timp, Mariana Stancu-Ţipişcă a explicat că în acest mod a fost îndreptată o eroare materială din hotărârea luată luni de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

Răsturnare completă de situație

Lucrurile s-au schimbat radical în doar câteva ore. Anterior, ea afirmase într-o declaraţie de presă după şedinţa CMBSU că s-a decis suspendarea, începând de marţi, a activităţii didactice faţă în faţă în unităţile de învăţământ din Capitală.

„Pentru faptul că s-a calculat această rată a incidenţei cumulată calculată pe ultimele 14 zile, ieri a fost 3,02, astăzi 3,19, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a venit cu un set de propuneri care au fost puse în discuţie şi supuse aprobării Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. În aplicarea hotărârii de Guvern nr. 856 pe 2020 Comitetul Municipiul Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că, începând cu ora 0.00, data de 20 octombrie 2020, să fie suspendată activitatea didactică pentru toate instituţiile şi unităţile de învăţământ, inclusiv creşe şi universităţi, ne referim la activitatea didactică desfăşurată faţă în faţă”, declara purtătorul de cuvânt.

Deciziile luate de  CMBSU

Luni, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă a decis în ședință extraordinară, că „începând cu ora 00.00, 20 octombrie”, să intre în vigoare următoarele:

Activitatea didactică va fi suspendată față în față, inclusiv creșele și universitățile. Școala se va face, așadar, exclusiv online, pentru toate formele de învățământ. Exprimarea din Decizie este ușor confuză.

„Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față, din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar cursurile desfășurându-se online (Scenariul 3)”, scrie în Document. Sunt invocate creșele și ciclul gimnazial (clasele 5-8), nu și grădinițele și ciclul primar (clasele 0-4), dar în același timp se menționează ciclul preuniversitar care conține toate formele de învățământ de la 3 la 19 ani.

Se interzice activitatea in cinematografe, săli de spectacole

Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie pe nas si pe gura, și în aer liber, pentru persoanele cu vârsta de peste 5 ani

Se interzice activitatea in interior a restaurantelor, cafenelelor, barurilor

Este permisa activitatea operatorilor economici in interior doar pentru clientii cazati in pensiuni si hoteluri

Se interzice activatea salilor de jocuri de noroc