Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității transmite a transmis, cu doar trei zile înainte de alegerile locale că opt dintre candidați au decizii în instanță de colaboratori ai securității.

De asemenea, dintre aceștia, cinci au decizii definitve ale instanțelor. Printre ei se numără și fostul președinte, Traian Băsescu, candidat pentru funcția de primar al Capitalei.

Lista a fost dată publicității de CNSAS  și îi cuprinde pe toți cei care au verdict de colaborator al Securității. Verdictul CNSAS a fost confirmat pe fond de Curtea de Apel București, în prezent fiind în curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Cu toate că s-au primit listele cu candidați de la Birourile Electorale Județene doar din 31 de județe, 22 de municipii reședințe de județ și din București, sectoarele 1, 4 și 5, instituția noastră a procesat cu prioritate datele privind candidații la funcțiile de președinte de consiliu județean, consilier județean și municipal, precum și pentru candidații la funcția de primar din orașele municipii reședințe de județ. Din datele celor 6.678 candidați transmise către instituția noastră până la 24 septembrie 2020, rezultă că 3.491 persoane nu sunt verificabile, fiind născute după 1973”, informează CNSAS.

Băsescu, colaborator al securității

Lista completă prezentată de CNSAS a candidaților care au colaborat cu securitatea se deschide cu Traian Băsescu, candidat PMP la Primăria Capitalei și se încheie cu Tudor Dumitru, candidat la primăria Apostolache.

Băsescu Traian – candidat pentru funcția de primar al Municipiul Bucureşti. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Boros Ludovic – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces câştigat definitiv de CNSAS.

Brie Adrian Florin – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces în curs de soluţionare la Curtea de Apel București.

Igreţ Ioan – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Arad. Proces câştigat definitiv de CNSAS.

Mărginean Ioan – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Mureş. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pleşu Constantin Corneliu – candidat pentru funcția de președinte al consiliului judeţean Vaslui. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 8/2007.

Stoian Marcel – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Harghita. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 708/24.05.2017.

Tudor Dumitru – candidat pentru funcția de consilier local la primăria Apostolache, judeţul Prahova. Proces câştigat definitiv de CNSAS.