Munca de la distanţă, soluţia la care au apelat majoritatea companiilor din cauza pandemiei de COVID-19, a schimbat radical percepţiile angajaţilor.

Numai unul din zece salariaţi mai vrea să se întoarcă la munca de la birou

Un sondaj realizat de către PwC indică faptul că aproape jumătate dintre angajaţi, respectiv 48%, consideră că angajările tradiţionale nu vor mai exista şi că abilităţile vor fi „vândute” pe termen scurt companiilor care au nevoie de acestea.

În plus, doar unul din zece salariaţi (9%) care lucrează de la distanţă vrea să se întoarcă la birou, mai arată rezultatele sondajului.

Teama că nu vor mai exista locuri de muncă stabile, pe termen lung

56% dintre respondenţi sunt de părere că puţini oameni vor mai avea un loc de muncă stabil, pe termen lung, în viitor, mai relevă cercetarea „Hopes and fears 2021”.

Circa trei sferturi (72%) din totalul persoanelor chestionate preferă un mix între telemuncă şi mersul la birou, însă 9% ar dori să revină la birou cu program complet.

În acelaşi timp, 44% dintre angajaţi ar fi de acord să-şi lase angajatorul să folosească tehnologia pentru a le monitoriza performanţa la locul de muncă, inclusiv senzori şi dispozitive (de exemplu, telefoanele sau ceasurile smart). Cu toate acestea, 41% spun că nu ar merge atât de departe încât să le permită angajatorilor accesul la datele personale, inclusiv profilurile din reţelele sociale.

Aproape 40% dintre angajaţi cred că locurile lor de muncă vor fi „depăşite” peste 5 ani

60% dintre cei intervievaţi se tem de automatizarea locurilor de muncă, iar 39% cred că locurile lor de muncă vor fi „depăşite” peste cinci ani, se mai arată în cercetarea „Hopes and fears 2021”, potrivit Agerpres.

Peste trei sferturi dintre angajaţi (77%) se simt pregătiţi să înveţe noi abilităţi sau să se reprofileze, în timp ce 49% ar dori să-şi înfiinţeze propria afacere.

Jumătate din eşantionul de salariaţi chestionaţi afirmă că s-au confruntat cu discriminarea la locul de muncă, ceea ce i-a determinat să renunţe la avansarea în carieră sau la formarea profesională, 13% declară că pierd oportunităţile din cauza etniei şi 14% că au suferit discriminări pe motive de gen, femeile fiind de două ori mai afectate decât bărbaţii.

Trei sferturi dintre lucrătorii la nivel global (75%) spun că şi-ar dori să lucreze pentru o organizaţie care va aduce o „contribuţie pozitivă la societate”, dar 54% susţin că, dacă ar fi obligaţi să aleagă, ar prefera un loc de muncă care le-ar permite „să-şi maximizeze veniturile” în locul unuia care „face diferenţa” (46%).

Sondajul PwC a fost realizat în rândul a 32.500 de angajaţi, la nivel global.