Amendă uriașă pentru Prima Sport 1. CNA a intrat pe fir după comentariile lui Radu Banciu

Postul Prima Sport 1 a primit o amendă usturătoare în cursul zilei de joi, 29 septembrie, din partea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Amenda vine în contextul în care instituția a considerat că moderatorul Radu Banciu a încălcat legislația audiovizualului.

Astfel, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a trimis un comunicat de presă în care spune că Prima Sport 1 a primit o amendă de 10.000 de lei, în urma unei ședințe a Consiliului. CNA mai arată că au fost analizate rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite.

Membrii Consiliului au căzut de acord că au fost încălcate dispozițiile 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

De la ce a pornit totul?

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) arată că amenda a fost dată după ce Radu Banciu a făcut mai multe comentarii la adresa femeilor.

„Ştiu şi eu, toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99%, asta îşi doreau, să le mai şi plesneşti din când în când. Da? Să se vadă că există o autoritate. Dar ele nu spun asta niciodată în viaţa reală. O spun aşa, în cuplu, în intimitate. Dar în viaţa reală, nu se duce niciuna la televizor să spună: Dom’le, eu de abia aştept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă, de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat. Nu, nu spun asta, dar într-adevăr sunt atât de proaste, cele mai multe dintre ele, încât asta îşi doresc în realitate. O relaţie de tipul ăsta”, a spus acesta în cadrul emisiunii pe care o are.

Ce amenzi a mai dat CNA?

Postul de televiziunea Prima Sport 1 nu este singurul care a ajuns în prim-planul CNA. Potrivit comunicatului de presă trimis de către instituție, postul Metropola TV a primit o somație publică deoarece, în cadrul emisiunii „Ne(-)am trezit” din 12 septembrie, moderatoarea Oana Lovin a lansat acuzaţii la adresa primarului general Nicuşor Dan, fără a ţine cont de dispoziţiile art. 40 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului (exemplu: „Concluzia mea era domnul ăsta Nicuşor are un interes cu acel imobil sau cu acel teren; acolo dumnealui are ceva interese ori reprezintă interesele altcuiva”).

Într-o altă ordine de idei, și postul România TV a primit o somație publică pentru două ediții de la începutul lunii septembrie. Este vorba despre ediţiile din 10 şi 11 septembrie ale emisiunii „România Te Vede”, pe motiv că au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului (printre titlurile afişate pe ecran: „Jandarmii toarnă tot în faţa procurorilor militari”; „Clotilda, prinsă de procurorii militari!” „Cum s-a coordonat hoţia cu sacii de vot”).

CNA mai arată că „au fost monitorizate emisiuni de ştiri din data de 17.06.2022 transmise de 5 posturi de televiziune (Antena 1, Kanal D, Prima TV, Pro TV, TVR 1). Constatând încălcarea prevederilor art. 75 indice 1 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „Radiodifuzorii se vor asigura ca în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat”, CNA a decis sancţionarea cu somaţie publică a postului Antena 1. Consiliul a avut în vedere emisiunea „Observator”, ediţia de la ora 06.00, în cadrul căreia a fost difuzată ştirea cu titlul ‘Tânără moartă, după ce a căzut de pe motocicletă”.

De asemenea, au fost analizate și rapoartele de monitorizare privind videoclipurile pieselor „Puta Ama”, interpretată de Bia Khalifa şi „Indian”, interpretată de AlbertNbn, identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube, membrii Consiliului au decis să transmită notificări atât către Google Ireland Limited, care are în portofoliu YouTube, cât şi Autorităţii de Reglemenare a Audiovizualului din Irlanda – Broadcasting Authority of Ireland – BAI.

În aceeaşi şedinţă, CNA a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Control şi a decis să sancţioneze cu somaţie publică postul Informaţia TV din Satu Mare pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Agenda publică” din data de 17 august.