Companii importante de pe Wall Street, amendate cu 1,8 miliarde de dolari. Organismele de supraveghere financiară din SUA au intrat imediat pe fir

Organismele de supraveghere financiară din Statele Unite ale Americii (SUA) au amendat cu 1,8 miliarde de dolari mai multe companii importante de pe Wall Street. Decizia vine după ce angajații au discutat despre tranzacții pe dispozitivele și aplicațiile personale. Presa internațională anunță că printre aceste companii cunoscute se numără și Barclays, UBS și Goldman Sachs. De asemenea, organismele de supraveghere financiară din Statele Unite ale Americii (SUA) mai spun că, în total, au fost amendate 16 firme.

Investigația este un caz de referință pentru Securities and Exchange Commission (SEC) și Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Securities and Exchange Comission a declarat că amenzile sunt în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în timp ce Commodity Futures Trading Commission a precizat că acestea sunt în valoare de 710 milioane de dolari.

„Finanțele, în cele din urmă, depind de încredere. Prin faptul că nu și-au onorat obligațiile de păstrare a registrelor și a evidențelor contabile, participanții pe piață pe care i-am amendat astăzi nu au reușit să mențină această încredere”, a declarat președintele Securities and Exchange Commission, Gary Gensler.

Angajații companiilor discutau despre tranzacții încă din 2018

Presa internațională anunță că în perioada ianuarie 2018-septembrie 2021, angajații respectivi au comunicat despre chestiuni de afaceri cu colegii, clienții și alți consilieri terți folosind aplicații de pe dispozitivele lor personale, precum mesajele text și WhatsApp.

Organismele de supraveghere financiară din SUA mai spun că majoritatea acestor discuții nu au fost păstrate de către firmele respective, lucru ce încalcă normele federale care impun brokerilor și altor instituții financiare să păstreze înregistrări ale comunicărilor de afaceri.

Nepăstrarea acestor discuții a dus la îngreunarea capacității autorităților de reglementare de a asigura respectarea unor reguli esențiale și de a aduna probe în cadrul unor anchete independente.

Agențiile mai spun că această investigație a venit ca o adevărată lovitură pentru Wall Street, subliniind că unii bancheri deja și-au pierdut locurile de muncă. Pe de altă parte, investigația a determinat companiile să introducă noi măsuri dure pentru a eradica utilizarea neautorizată a aplicațiilor, scrie BBC.