Radu Banciu va fi audiat la CNCD. Riscă o amendă uriașă. Ce a făcut, de fapt, jurnalistul

În cadrul emisiunii Fotball All Inclusive, de la Prima Sport, Radu Banciu a adăugat și un comentariu la adresa femeilor, printre știrile sportive. Acesta a avut o reacție dură cu privire la anumite femei, spunând „le-ar conveni mai degrabă să vă plesnească unul care arată a bărbat de să vă meargă fulgii”.

Ulterior, jurnalistul a declarat pentru Libertatea că totul a fost doar o satiră fabuloasă.

Chiar și așa, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au ajuns trei plângeri, una dintre ele fiind chiar de la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse (ANES), instituție aflată în subordinea Guvernului.

Astfel, în sesizarea guvernamentală se arată că declarațiile lui Radu Banciu conțin manifestări sexiste, venind chiar cu câteva exemple în acest sens.

Așadar, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse (ANES) spune că este vorba despre insulte – „Sunt atât de proaste cele mai multe dintre ele încât asta își doresc în realitate”, deprecierea femeilor – „Femeia nu știe unde îi sunt lipsurile”, manifestări care încurajează violența împotriva femeilor – „99% din femeile pe care le-am cunoscut își doreau să le mai și plesnești din când în când” și clișee sexiste care validează masculinitatea toxică – „Atât timp cât te dai cocoș, femeia e în jurul tău”.

Amenda pe care riscă să o primească Radu Banciu

Radu Banciu ar trebui să se prezinte la CNCD pe data de 20 octombrie, însă dacă nu se poate prezenta fizic, el poate să refuze prezența și poate trimite un avocat care să îl reprezinte. De asemenea, el mai poate să trimită un punct de vedere în scris.

În cazul în care nu se va prezenta și nici nu va trimite un punct de vedere în scris, legea prevede ca soluționarea să se facă în lipsa lui

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a explicat, în urmă cu ceva timp, ce amenzi poate da instituția. Așadar, avem între 1.000 și 30.000 de lei atunci când ținta discriminării este o singură persoană și între 2.000 și 100.000 de lei atunci când ținta este un grup, scrie sursa anterior citată.

Dacă Radu Banciu va fi găsit vinovat, atunci el va trebui să plătească o sumă asemănătoare cu cea pe care a primit-o George Buhnici în urmă cu câteva luni. Atunci, el primise o amendă de 20.000 de lei.