Guvernul ar urma să ia o decizie majoră în această săptămână. Este vorba despre creșterea alocațiilor. Măsura ar fi ajuns deja pe masa Guvernului și potrivit informatiilor Digi24, Executivul va crește indemnizatiile pentru minori săptămâna aceasta în ședința de Guvern.

Potrivit sursei citate. majorarea alocațiilor ar urma să fie de 10 – 20%. Proiectul ia în calcul și o majorare progresivă anuală a alocațiilor pentru copii, în funcție de cât va permite bugetul. Este de așteptat să se ajungă la dublarea acestora într-un termen cuprins între 2 și 5 ani.

De altfel, în urmă cu câteva zile, ministrul Muncii,  Violeta Alexandru a anunțat la B1 TV că alocațiile copiilor vor crește sigur. Deși nu a dat încă un procent, ministrul Muncii a declarat că această creștere va fi sustenabilă pentru buget.

„Suntem conştienţi de decizia Curţii Constituţionale şi vom găsi o soluţie. PNL a crescut alocaţiile. Nu e vorba că nu înţelegem sau că nu suntem conştienţi că există această nevoie.

Dar să dublezi… vă spun, la Ministerul Muncii în fiecare dimineaţă am proiecte PSD, două teancuri. Proiecte legislative, să triplăm să dublăm…Orice are nevoie de mai mult. Problema este că atât este bugetul şi din el trebuie să acoperi toate aceste nevoi.

A dubla peste noapte fără să spui de unde, a face gesturi dublu, triplu, nu este o abordare responsabilă. Premierul mi-a cerut să fiu pregătită în acest sens. PNL în aceşti ani a generat o creştere a alocaţiei tocmai pentru că ştim că nu este mult.

Da. Vor creşte alocaţiile. Sunt pregătită pentru săptămâna viitoare să intru în Guvern cu o creştere în privinţa alocaţiilor, dar o vom face cu siguranţă cât să fie sustenabilă în buget”, a declarat ministrul Muncii, la B1 TV.

Care e poziția lui Orban

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Ludovic Orban a declarat că problema alocaţiilor va fi soluţionată în două săptămâni. Acesta a mai menționat că nu sunt destule resurse pentru dublarea acestora.

„În două săptămâni vom soluţiona această problemă (a creşterii alocaţiilor cu 15% – n.r.). Este clar, sincer vă spun, că nu avem posibilitatea să dublăm alocaţiile. Am dublat alocaţiile în 2019, la Legea bugetului. În momentul în care s-a adoptat legea nu erau prevăzute sursele de bani”, a declarat sâmbătă Ludovic Orban.

În ciuda faptului că nu există destui bani pentru dublarea alocațiilor, premierul Ludovic Orban a mai declarat că Guvernul pe care îl conduce își dorește să le majoreze.

„Vom asigura o creştere a alocaţiilor constantă. Probabil nu o să o facem deodată, vom găsi un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere la un nivel aşteptat într-o perioadă de timp”, a adăugat premierul.