Ludovic Orban a transmis marți seară că a solicitat o serie de lucruri extrem de importante pentru a crește eficiența răspândirii coronavirusului în România în urma unei analize efectuate recent.

„Am finalizat videoconferința organizată cu prefecții și cu conducătorii instituțiilor cu atribuții de control la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. În cadrul analizei efectuate am solicitat câteva lucruri extrem de importante pentru a crește eficiența luptei contra răspândirii coronavirusului. Direcțiile de Sănătate Publică vor trebui de urgență se emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus care fie nu s-au internat în spital în urma diagnosticului, fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecate.

Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut temei pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate și tratamentul fie în cadrul unităților spitalicești, fie la domiciliu, în cazul celor care nu prezintă simptome evidente. De asemene, aaccelerarea anchetelor epidemiologice privitoare atât la cazurile diagnosticate pozitiv până în prezent, cât și privitoare la persoanele care urmează să fie diagnosticate.

Este foarte important să se emită deciziile administrative prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus. De asemenea, am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control sub coordonarea prefecților intensificarea acțiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaților care au atribuții de control pentru a-şi intensifica prezența în teren și pentru a-i sancționa pe aceia care nu respectă legea și regulile de protecție sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de guvern, de ministere, agenții și de alte autorități ale administrației centrale.

Am solicitat poliției să susțină Direcțiile de Sănătate Publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, în cazul în care acest lucru este solicitat de cetățean”, a declarat premierul Ludovic Orban la finalul videoconferinței cu prefecții.

foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea