Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis duminică seară, la Antena 3, că persoanele care ies din carantină vor fi înştiinţate despre acest lucru printr-un mesaj de la DSP că pot face acest lucru.

Anunțul lui Alexandru Rafila

Anunțul ministrului vine după ce sâmbătă, 8 ianuarie, au intrat în vigoare noi măsuri în România.

„Cei care ies din carantină vor primi mesaj când li se termină durata de carantină. De la miezul nopţii, carantina va fi 5 sau 10 zile, în funcţie de situaţie”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, în exclusivitatea la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.

Mai mult, Alexandru Rafila spune că România a intrat deja în valul 5 și chiar dacă situația s-a stabilizat, există un pericol.

„În mod evident, am intrat în valul cinci, acum discutăm de cateva mii dec cazuri pe zi. Situația s-a stabilizat, dar există un pericol. Suntem pe un trend ascendent de creştere a infecţiilor”, a mai spus ministrul Rafila.

Ce trebuie să facă cei infectați

Cât priveşte măsurile de prevenţie, ministrul Rafila spune că lucrează la un procedeu intensificat de testare, pentru ca cât mai multe persoane să aibă acces. Odată ce o persoană are un test COVID pozitiv, următorul pas este să sune la medicul de familie.

„Oamenii pot face teste gratuite la medicul de familie. Prioritatea noastră e ca oamenii să fie testaţi din timp”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a mai explicat că Omicron se va transmite comunitar în maxim două săptămâni, mai ales că suntem deja pe trend ascendent.

„Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a mai transmis ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică la Antena 3.

Problema o reprezintă în acest moment o eventuală blocare a sistemului medical, a precizat oficialul care a mai spus că acum se lucrează la o procedură mai eficientă de testare.