Din cauza numărului tot mai mare de infectări din ultima vreme, autoritățile au adoptat noi restricții. Românii nemulțumiți amenință cu proteste în fața Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.

Aceștia susțin că li se încalcă drepturile și reproșează autoritățile că antiviralalele pentru tratamentul COVID nu se găsesc în farmacii.

Protestele sunt anunțate pentru luni, 10 ianuarie, în fața Ministerului Sănătății, unde se va cere și demisia lui Alexandru Rafila.

Marcel Ciolacu, despre o eventuală demisie a ministrului Sănătăţii

În urmă cu câteva zile, şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbea despre o eventuală demisie a lui Alexandru Rafila.

Liderul PSD spune că, în ciuda opiniilor diferite referitoare la certificatul verde, el și ministrul Sănătății nu au avut până acum nicio discuție referitoare la o demisie.

„Eu nu am avut nicio discuţie cu domnul Alexandru Rafila despre demisie”, a dezvăluit Marcel Ciolacu. Totodată, el a precizat că se dorește cât mai repede depășirea acestui impas.

„Nu-i adevărat… Fac ce pot să comunice foarte bine, să depăşească acest impas de credibilitate între instituţiile statului şi cetăţeni”, a explicat Marcel Ciolacu, la România Tv.

Noi restricții în România

Milioane de români trebuie să respecte o serie de restricții care au în vigoare de la miezul nopţii. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea de măsuri suplimentare, de la miezul nopţii, după ce pragul infectărilor a ajuns la 1,49 la mie.

Potrivit Prefecturii Bucureşti, măsurile intră în vigoare, sâmbătă, la ora 00.00 şi sunt valabile până în 6 februarie, la ora 24.00.

Lista măsurilor şi a restricţiilor

Se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit art. 4-12 din hotărârea adoptată în 07.01.2022.

Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul Municipiului Bucureşti, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul municipiului Bucureşti cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie. Repartizarea spectatorilor se face pe întreaga suprafaţă a spaţiului.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.