Medicul Radu Țincu a fost întrebat marți seară despre evoluția pandemiei, mai exact despre valul cinci Omicron în România și cum crede că va fi situația în România. Acesta a explicat că trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa și Africa de Sud. Potrivit medicului, nu se va ajunge la o creștere semnificativă a internărilor din cauza variantei Omicron.

Nu se știe deocamdată cât de mult contează imunitatea

„Trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa și ce studii avem până în prezent, atât din Europa, cât și din Africa de Sud. Se pare, după toate studiile publicate, că varianta Omicron determină, într-adevăr, o contagiozitate ridicată, dar cu forme mai blânde de boală comparativ cu varianta Delta.

Nu știm la acest moment cât de mult contează imunitatea, fie de la trecerea prin boală, fie de la vaccinare atâta timp cât la 10-12 săptămâni de la vindecare sau de la vaccinare sunt studii care spun că te poți îmbolnăvi cu Omicron din cauza mutațiilor pe care acesta le-a suferit. Sigur că discutăm de anticorpi și de o imunitate, imunitate de memorie, care probabil ar putea să aibă un rol destul de important în modularea răspunsului pe care îl are organismul față de aceste variante virale”, a spus Radu Țincu.

„Nu cred totuși că varianta Omicron va crea o creștere semnificativă a spitalizărilor în perioada următoare”, a spus Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Bucureşti, la Antena 3.

Octavian Jurma: Vom avea de patru ori mai mulți copii în spitale

Medicul Octavian Jurma are însă o altă părere în această privință și spune că trebuie să fim rezervați în ceea ce privește numărul de spitalizări și faptul că acestea vor fi mai puține în valul Omicron.

„De săptămâna viitoare vom vedea și impactul școlilor și e posibil să revenim în zona de 10.000 cazuri pe zi înainte de 20 ianuarie! Curba internărilor în spitale va fi vizibilă însă doar cu 1-2 săptămâni mai târziu, așadar e nevoie să fim rezervați cu aparența că și la noi valul Omicron produce mai puține spitalizări până la finalul lunii ianuarie când mă aștept ca spitalele să fie lovite de valul de îmbolnăviri. (…)

Din păcate, continuă să vină confirmări că numărul de internări pediatrice este în medie de 4x mai mare decât în timpul valului Delta. Chiar dacă aceasta poate fi o reflectare a faptului că Omicron este de 4x mai infecțioasă decât Delta, rezultă tot că vom avea de 4x mai mulți copii în spitale decât în valul 4-Delta.

Nici spitalele, nici politicienii și nici părinții din România nu sunt pregătiți pentru un astfel de șoc după ce am fost intoxicați cu minciuni negaționiste mai bine de 1 an de zile”, a declarat într-o postare pe Facebook epidemiologul Octavian Jurma.