Octavian Jurma avertizează! Când vom atinge vârful valului 5? Vom avea zeci de mii de cazuri zilnic

Cercetătorul Octavian Jurma a declarat la emisiunea Talk News de la Profit TV că vârful valului 5 al pandemiei de coronavirus va fi atins la începutul lunii februarie. Potrivit medicului, România ar putea înregistra în acea perioadă între 25.000 și 30.000 de cazuri zilnic.

Octavian Jurma mai spune că ”debutul anticipat al valului 5, care era prevăzut la mijlocul lunii ianuarie a început de săptămâna trecută, când numărul de cazuri a crescut cu 90%, faţă de săptămâna precedentă”, subliniind că România se află în a doua săptămână de creștere accelerată a numărului de cazuri.

De asemenea, el a adăugat că numărul de cazuri de acum ”este diluat de îmbolnăvirile Delta, dar Omicron poate să crească în paralel cu Delta. Omicron poate produce val în val, să crească în paralel cu Delta”, subliniind, totodată, că mai mult de două treimi din cazurile raportate marți sunt infectări cu tulpina Omicron. Medicul spune acest lucru deoarece tulpina Delta are un platou de o mie de cazuri pe zi, în timp ce diferența de peste 2.500 este produsă de Omicron.

”Vom vedea peste 4.500 de cazuri la sfârşitul săptămânii, şi la finalul săptămânii viitoare, am putea ajunge la zile cu 10.000 de cazuri”, spune medicul.

Tulpina Omicron este dominantă în România

Cercetătorul Octavian Jurma mai spune că tulpina Omicron este deja dominantă în România și că ne putem aștepta la o creștere uriașă precum cea din Statele Unite ale Americii.

”Săptămâna aceasta, Omicron este deja dominant în România, ne putem aştepta la acea creştere ameţitoare aproape, care am am văzut-o în alte ţări, cum e SUA, cu peste un million”, a mai afirmat Octavian Jurma.

Medicul mai spune că varianta descoperită în Africa de Sud va trece foarte repede, însă va produce același număr de cazuri pe care tulpina Delta l-a produs în 16 săptămâni, dar într-un interval mai scurt de 4-6 săptămâni.

De asemenea, cercetătorul a reamintit că vârful valului Delta, România a înregistrat 10.000 de cazuri pe zi, însă în ceea ce privește tulpina Omicron, cazurile vor crește.

”Ne putem aştepta ca vârful să apară cu două săptămâni mai devreme, la începutul lunii februarie. (…) Mă îndoiesc că vom vedea mai mult de 25.000 de cazuri pe zi, o medie, în vârful valului”, a arătat Octavian Jurma, adâugând că în România testarea nu se face preventiv, ci după apariția unor simptome.