China este în alertă maximă. Un nou val de cazuri de COVID vor lovi cu putere în țara de unde a pornit pandemia. Estimările sunt îngrijorătoare, mai ales că se vorbește de un vârf de 65 de milioane de cazuri pe săptămână la momentul în care va atinge punctul culminant, prognozat la sfârşitul lunii iunie.

Vestea este surprinzătoare mai ales că până acum câteva luni China aplicase unul dintre cele mai dure protocoale de control al bolii de pe planetă. Acum, cu cea mai recentă variantă a tulpinii Omicron, XBB, care alimentează o recrudescenţă a cazurilor, răspunsul guvernului chinez şi al publicului este cel mult discret, relatează NBC News.

Oamenii nu se mai sperie atât de tare

Această creştere apare la şase luni după ce ţara şi-a demontat infrastructura tentaculară pusă la punct pentru a face faţă Covidului, care a inclus carantine stricte, testări în masă, izolări sufocante şi cerinţe draconice în ceea ce priveşte portul măştilor de protecţie.

„Oamenii au un sentiment diferit în legătură cu acest val. Ultima dată, toată lumea a fost îngrozită, dar acum cred că nu mai înseamnă mare lucru”, a declarat Qi Zhang, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la o companie financiară din oraşul Tianjin din nordul ţării.

Datele noului val au fost dezvăluite de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferinţă medicală organizată săptămâna aceasta în oraşul Guangzhou, din sudul ţării. Potrivit presei de stat, acesta a declarat în faţa audienţei că valul care a început la sfârşitul lunii aprilie a fost „anticipat” şi că modelarea sa sugerează că China s-ar putea apropia de 40 de milioane de infecţii pe săptămână. Până la sfârşitul lunii iunie, a spus el, numărul săptămânal de infecţii va atinge un vârf de 65 de milioane.

SUA discută despre acest al doilea val de Covid din China

Statele Unite, prin comparaţie, raportau peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la momentul culminant al epidemiei, în ianuarie anul trecut. La fel ca SUA, China a încetat să mai furnizeze actualizări săptămânale ale cazurilor în această lună, ceea ce face dificilă perceperea extinderii reale a epidemiei actuale.

Departamentul de Stat a declarat că SUA – care în ianuarie a impus testarea obligatorie pentru călătorii din China, dar a ridicat măsura în martie – discută despre acest al doilea val de Covid din China cu aliaţii şi partenerii, dar a refuzat să spună dacă sunt luate în considerare restricţii de călătorie. Purtătorul de cuvânt Matt Miller a declarat că Departamentul va monitoriza situaţia împreună cu Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor înainte de a actualiza recomandările de călătorie.