China și Rusia sunt dispuse să continue să își ofere reciproc un sprijin ferm

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit miercuri, 24 mai 2023, cu prim-ministrul Rusiei, Vladimir Mișkin, aflat într-o vizită oficială la Beijing, căruia i-a cerut să-i transmită președintelui Rusiei, Vladimir Putin, sincere salutări.

Xi Jinping a anunțat, miercuri, că Beijingul și Moscova sunt dispuse să continue să își ofere reciproc un sprijin ferm în chestiuni legate de interesele principale ale fiecăreia dintre ele și să consolideze colaborarea în cadrul arenelor multilaterale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite, Organizația de Cooperare de la Shanghai, BRICS și G20, potrivit informațiilor transmise de Guvernul Chinei.

Conform sursei citate anterior, cele două părți ar trebui să continue să aprofundeze potențialul, să ridice nivelul de cooperare economică, comercială și investițională, să îmbunătățească mecanismul instituțional pentru cooperarea bilaterală, să consolideze și să extindă fundamentele de bază ale cooperării în domeniul energiei și al conectivității și să creeze mai multe puncte noi de creștere.

De altfel, Beijingul și Moscova ar trebui să continue să extindem schimburile umaniste și să creeze o nouă situație de contact între oameni. China este dispusă să colaboreze cu Rusia și cu țările din Uniunea Economică Eurasiatică pentru a promova cooperarea de interconectare între „Centura și drumul” și Uniunea Economică Eurasiatică, pentru a promova formarea unei piețe regionale mai deschise, pentru a asigura un flux stabil și fără probleme al lanțului de aprovizionare al lanțului industrial global și pentru a aduce beneficii tangibile țărilor din regiune.

China va continua susţinerea fermă pe bază de reciprocitate în relaţia cu Rusia, în chestiuni referitoare la interesele fundamentale ale fiecărei ţări”, a declarat, miercuri, Xi Jinping în timpul întrevederii sale cu Mihail Mişustin, potrivit Xinhua News Agency.

În cadrul acelei întrevederi, au fost prezenți și directorul Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Wang Yi, vicepremierul Chinei, He Lifeng, și ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang.

Consolidarea relațiilor dintre China și Rusia este o tendință majoră

Xi Jinping a menționat, totodată, că în luna martie a acestui an a efectuat o vizită de stat de succes în Rusia și a trasat cu Vladimir Putin un plan pentru dezvoltarea relațiilor sino-ruse și a cooperării în diverse domenii în perioada următoare. Consolidarea și dezvoltarea bunelor relații sino-ruse nu este doar o chestiune de sentiment popular, ci și o tendință majoră.

Cele două părți vor continua să profite de spațiul larg, perspectivele largi și impulsul puternic al cooperării sino-ruse, să împingă cooperarea în diverse domenii la un nivel mai înalt și să îmbogățească în mod continuu conotația parteneriatului de cooperare strategică cuprinzător dintre cele două țări în noua eră, relatează sursa citată anterior.

Moscova este pregătită să colaboreze în continuare cu Beijingul

Vladimir Mișkin a transmis salutările cordiale și urările de bine ale lui Vladimir Putin către Xi Jinping, afirmând că vizita de stat istorică a președintelui China în Rusia din luna martie a acestui an a fost foarte reușită și a deschis o nouă eră a parteneriatului strategic cuprinzător între Rusia și China.

Partea rusă este pregătită să colaboreze cu partea chineză pentru a pune în aplicare cu seriozitate consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat, pentru a utiliza pe deplin întâlnirile regulate ale celor doi prim-miniștri și mecanismele de cooperare aferente și pentru a aprofunda cooperarea practică în diverse domenii.

Rusia este pregătită să colaboreze cu China pentru a promova procesul de multipolaritate în lume și pentru a consolida ordinea internațională bazată pe dreptul internațional. Partea rusă așteaptă cu nerăbdare să consolideze în continuare schimburile umaniste cu China, astfel încât prietenia dintre Rusia și China să fie transmisă din generație în generație.