Alina Bârgăoanu, decan la SNSPA, ar putea fi viitorul coordonator al comunicării pentru campania de vaccinare anti-COVID, a declarat joi medicul Alexandru Rafila.

El a afirmat, în cadrul unei dezbateri organizate de PSD, că viitoarea campanie de vaccinare anti-COVID va fi coordonată, în ceea ce priveşte comunicarea, de un specialist în domeniu cu reputaţie naţională şi internaţională.

Întrebat cine este această persoană, Rafila a spus: „Cred că va fi doamna profesor Alina Bârgăoanu, care este decan la SNSPA”.

Rafila: Lipsește coordonarea domeniilor esențiale în Sănătate

De asemenea, medicul Alexandru Rafila a declarat joi că, dacă ar fi ministrul Sănătăţii, şi-ar desemna o echipă de secretari de stat profesionişti, apreciind că ceea ce lipseşte în prezent la MS este coordonarea domeniilor esenţiale.

„Dacă aş fi ministrul Sănătăţii, în primul rând mi-aş face o echipă de secretari de stat profesionişti, pentru că ceea ce lipseşte în momentul de faţă la Ministerul Sănătăţii este coordonarea domeniilor esenţiale, care sunt sănătatea publică, asistenţa medicală şi partea de organizare a sistemului de sănătate. Trebuie să fie persoane care cunosc aceste lucruri, nu îşi închipuie că le cunosc. Şi ceea ce s-a întâmplat apropo de acea adresă „deosebită” trimisă la toate instituţiile publice legată de opţiunea pentru vaccin, lipsa informaţiilor legate de vaccin, este extrem de periculos”, a declarat Rafila.

Potrivit acestuia, testarea trebuie extinsă, în special acolo unde există o probabilitate mare de a găsi cazuri, dar nu se poate face nelimitat pentru toată lumea.

„Testarea trebuie făcută în primul rând acolo unde există o probabilitate să găsesc cazuri. Trebuie să poţi să testezi contacţii persoanelor infectate, trebuie să poţi să testezi comunităţile sau colectivităţile. Lucrul ăsta se poate face prin mai mulţi paşi. Primul pas, pe care l-am propus Ministerului Sănătăţii în repetate rânduri, este legat de înfiinţarea unor centre de recoltare”, a arătat medicul.

Sursă foto: Inquam Photos, George Călin