Potrivit unor surse citate de Antena1, decizia va fi luată de Guvern din dorința de a nu rămâne fără medici în timpul crizei sanitare determinată de noul coronavirus.

Astfel, în urma acestei ordonanțe de urgență, organizarea și administrarea spitalelor va fi preluată de Ministerul Sănătății, care va decide orice încheiere a unui contract de muncă ori de suspendare a cadrelor medicale. Guvernul vrea să se asigure în acest mod că nu vom râmâne fără medici în criza noului virus şi că aceştia vor fi obligaţi să vină la muncă.

În ultimele zile, zeci de cadre medicale din mai multe spitale din ţară şi-au înaintat demisia, invocând lipsa echipamentelor de protecţie care să le protejeze de contactatele cu bolnavi confirmaţi cu COVID-19.

Conform legislaţiei în vigoare, ]n termeni juridici, demisia este un act unilateral de voințăal salariatului, conform art. 81 alin.1 din Codul Muncii, iar un preaviz de 45 de zile se aplică doar angajaţilor cu funcţii de conducere: „Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere”.