Capital: Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara că analizează două variante pentru a bloca plecările medicilor, prelungirea perioade de preaviz şi inclusiv retragerea dreptului de liberă practică. Cum va afecta o astfel de decizie corpul medical din România?

Gheorghe Borcean: Primul ministru a declarat că analizează, dar aceasta nu este o declaraţie oficială în sedinţă de guvern la Palatul Victoria. Este o discuţie, poate să se gândească, poate să se răzgândească. Am văzut cele două variante, de a prelungi preavizul la 90 de zile şi ridicarea dreptului de liberă practică în mod definitiv. Sunt decizii la mâna guvernanţilor, noi nu putem decât să spunem că va exista viaţa şi după epidemia de coronavirus. Şi, în situaţia în care sunt şi aşa puţini doctori în ţară, acei medici care aveau intenţia de a părăsi România pentru a profesa în altă ţară vor fi convinşi să plece imediat după o astfel de decizie. Acest lucru va avea repercusiuni grave, severe, nu neapărat acum, în timpul epidemiei, ci după aceea.

Al doilea aspect care trebuie luat în considerare este motivul pentru care cineva demisionează. Una este să demisionezi dintr-un spital în care încă nu s-a internat nici un caz de COVID-19 pozitiv, doar de spaimă că s-ar putea să vină şi să nu ai de nici unele ca să-l consulţi şi să-l tratezi, şi alta este să-ţi dai demisia dintr-un spital în care deja au apărut cazurile şi deja ai mulţi colegi medici infectaţi şi vreo 20 asistente sau infiermiere. Este cu totul altceva.

Capital: Cum se întâmplă acum în spitalele din Suceava şi Arad.

Gheorghe Borcean: Exact. Gândiţi-vă şi că în viitorul foarte apropiat mulţi manageri de spitale îşi vor da demisiile dacă nu cumva vor fi demişi de autorităţile locale sau centrale, pentru că nu vor putea gestiona situaţia din aceleaşi motive pentru care medicii şi-au dat demisia, pentru că nu aveau de nici unele sau aveau echipamente limitate, pentru câteva zile.

Capital: Şi ce este de făcut pentru ca şi medicii, dar şi pacienţii să fie în siguranţă?

Gheorghe Borcean: Suntem într-o situaţie delicată, iar o astfel de decizie care ar face în mod nemeritat din corpul medical, până ieri slăbit şi ovaţionat, din nou oaia neagră a sistemului sanitar, care a fost până în urmă cu trei luni. Este o chestiune care ţine de dreptul muncii şi de autoritatea statului, care va trebui să reclădească încrederea în sistem. Acest lucru nu se face însă prin măsuri punitive şi coercitive.

Sigur, statul este dator să asigure numărul de medici necesari într-o situaţie de criză, dar este la fel de dator să asigure mijloacele de protecţie pentru acei medici.  De asemenea, statul trebuie să asigure şi testele pentru medici şi personalul medical, lucru care trebuie să se facă în mod constant, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii – ‘Testaţi, testaţi, testaţi’! Vom vedea care este prioritatea.

Capital: Ce semnale aveţi de la colegii din teritoriu? Medicii şi asistentele au lansat deja mesaje disperate în spaţiul public.

Gheorghe Borcean: Marea majoritate a medicilor, chiar dacă sunt angoasaţi de necunoscutul în care am plonjat pentru 2-3 luni, nu sunt atât de disperaţi încât să stârnească panică sau să aibă reacţii nefireşti şi paradoxale de spaimă şi să plece. Grosul medicilor va fi acolo, la datorie, şi va lupta pentru noi toţi.

Capital: Cum comentaţi situaţia medicilor din alte ţări, de pildă sute de medici din Franţa au dat statul în judecată pentru lipsa echipamentelor de protecţie, iar in Italia deja mulţi medici au decedat din cauza COVID-19?

Gheorghe Borcean: Vom fi şi noi în această situaţie, din păcate. Şi la noi vor muri medici. Să ne păzească Dumnezeu!

Foto: dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România

 

SCRISOARE DESCHISĂ A COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA

„În aceste vremuri dificile, posibil cele mai dificile din viața majorității românilor, este necesar să insistăm pe un mesaj de încredere, seninătate și prudență. Nu este ușor pentru nimeni dar mai ales pentru profesiile din sănătate în general și pentru profesia de medic în special. Aceștia își duc angajamentul social până la limită, oferind totul fiecăruia, mai presus de propriile interese personale. Competențele, timpul, vocația, sacrificiul nostru merită recunoașterea maximă.

De aceea dorim să transmitem cetățenilor mesajul liniștitor că vom fi întotdeauna alături de ei și, prin urmare, vom fi fermi în concentrarea solicitărilor și contribuțiilor noastre către realitatea de azi. Profesiunea de medic cere măsuri urgente și eficiente. Aceste măsuri nu au nicio legătură cu ceea ce am fi putut face și nu am făcut și nici cu ceea ce va trebui să facem în viitor. Nu au nicio legătură cu dezbaterile politice, ci cu angajamente și unirea eforturilor. Suntem o țară unită și de aceea solicităm:

  • Nici o zi mai mult fără echipamentul de protecție necesar. Personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecție (EIP) și să fie „testat” imediat și periodic indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate. Mii de profesioniști din domeniul sănătății lucrează din greu pentru a limita răspândirea virusului și pentru aceasta merită respect și muncă în siguranță. În ciuda eforturilor fără precedent de a opri pandemia, profesioniștii din domeniul sănătății se află în primele linii fără a avea EIP adecvat. În prezent suntem în situația ca peste 10% din cei infectați să fie medici și alți profesioniști din sănătate. Nu dorim să avem decese din rândul colegilor noștri. Chiar și în perioadele de criză, trebuie asigurate condiții de muncă adecvate. Personalul trebuie să aibă pauze și interval de timp liber între ture, pentru a putea continua lupta împotriva a ceea ce ar putea fi o criză globală pe termen lung fără precedent. Lucrul în astfel de condiții necesită sănătatea psihologică a personalului, astfel încât pentru aceasta trebuie să fie instituite servicii de asistență adecvate.
  • Nici o zi mai mult fără resursele diagnostice și terapeutice necesare. Necesitatea tot mai mare de capacitarăți de terapie intensivă nu afectează toate județele cu o intensitate egală. Planurile de cooperare trebuie stabilite de urgență la nivel național fără ca acest lucru să reducă asistența în vreun județ, așa fel încât să fie ajutați prioritar cei care au nevoie cel mai mult. Este obligatoriu să nu neglijăm nici o resursă de sănătate publică sau privată, atât în ​​punerea diagnosticului, cât și/sau  în terapeutică. Redistribuirea impactului vârfurilor de presiune ale epidemiei într-o zonă geografică folosind capacitatea existentă în alta va reduce congestia și stresul în sistemul de sănătate. Trebuie să fim preocupați și să luăm toate măsurile necesare în ceea ce privește deficiențele în aprovizionarea cu medicamente esențiale care există în unele centre de asistență medicală și chiar în unele județe și să le prevenim și să asigurăm necesarul prin acțiuni pertinente.
  • Nici un test mai puțin!  Insistăm asupra importanței realizării tuturor testelor de diagnostic necesare pentru Coronavirus, aflând astfel câte cazuri reale există și unde sunt esențiale măsurile pentru combaterea acestei pandemii. Principalul avantaj al diagnosticului bazat pe PCR este că permite luarea deciziilor adecvate: izolarea pacienților (spital, acasă sau în alte centre); externare (la domiciliu sau alte centre de asistență) și poate comanda carantine pentru contacte. De asemenea, permite o distribuire corectă a personalului medical și reincorporarea acestora. Epidemia nu se va opri dacă nu evităm noi infecții. Cunoscând dificultățile actuale ale furnizării testelor, considerăm prioritară efectuarea testelor în mod obligatoriu pentru tot personalul medical, personalul socio-sanitar, forțele de securitate de stat și pacienții din spitale, precum și în acele teritorii cu risc special, în așteptarea disponibilității maxime a acestora. Efectuarea unor teste masive este posibilă dacă sunt implicate și autorizate alte laboratoare non-clinice, adică centre de cercetare, industria farmaceutică, veterinară etc. Sistemul nostru național de sănătate nu trebuie să renunțe la diagnosticarea fiecărui caz.
  • Nici o zi mai mult fără ca profesioniștii să participe la luarea deciziilor.

A sosit momentul să analizăm opinia celor mai instruiți și competenți dintre noi pentru a lua măsurile de sănătate urgente pe care situația le cere. Este timpul să ascultăm vocea celor care zi de zi oferă „soluții pe locul de muncă”, împreună, lucrând cot la cot, în practică publică sau privată, ca un serviciu unic de asistență medicală pentru toți, cu o singură vocație de dăruire și cu angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în afară pentru luarea deciziilor și care a chemat pentru ajutorul maxim la combaterea acestei realități aspre. Solicităm „un cabinet de criză” în care deciziile clinice (competențe și organizare) ale tuturor sectoarelor de asistență medicală implicate, care conduc asistența medicală în situații de urgență, să joace rolul principal pe care îl solicită situația, indiferent de considerentele epidemiologice și de cercetare necesare. Astăzi mai mult ca niciodată, soluția este ÎMPREUNĂ!

Ne-am menținut și ne-am reafirmat loialitatea și considerația noastră față de autoritățile sanitare. Contribuția pe care Colegiul Medicilor din România și colegiile teritoriale au adus-o și încă o aduc din primul moment al crizei Coronavirus-ului este incontestabilă. Profesiunea de medic pune cetățeanul în centrul deciziilor sale, promovând, printr-o critică constructivă, spiritul de responsabilitate și securitate, gândirea individului, a societății și a sistemului de sănătate. Din păcate, în fiecare zi ne simțim mai îndepărtați de luarea deciziilor și de colaborarea logică cu autoritățile sanitare. Capacitatea noastră de a contribui la rezolvarea problemei, angajamentul și loialitatea noastră, nu se pot pune la îndoială. Toate colegiile teritoriale vor continua să lucreze pentru a pune pacienții și cetățenii deasupra tuturor intereselor, în același timp având grijă și protejându-i pe colegii noștri. Deoarece doar având grijă de ele, avem grijă de toți.

Astăzi, mai mult ca niciodată, avem în vedere semnalele de sprijin altruist pe care ni le trimiteți (măști, alte echipamente de protecție, mâncare, cazare, etc.). 

Astăzi, mai mult ca niciodată, nu reduceți măsurile de distanțare socială. Rămâneți acasă! Este o obligație!

Astăzi, mai mult ca niciodată, ne ridicăm vocea: ÎMPREUNĂ vom reuși!

Solicităm tuturor colegilor și colegelor noastre ca, indiferent de condiții, să nu se lase cuprinși de deznădejde, știut fiind că ei sunt aceia care trebuie să instruiască și să conducă celălalt personal în bătălia angajată, să nu răspundă primului impuls de a abandona lupta dar, totodată, să lupte pentru sănătatea lor la fel cum luptă pentru sănătatea pacienților lor”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă, în numele Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România, de preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.