UPDATE: Zeci de localități inundate

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 20 de judeţe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente. În cursul zilei şi pe timpul nopţii, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 32 de localităţi din judeţele AR AG, BC, BN, BV, BZ, CL, CJ, DB, GJ, GR, HR, HD, IL, IF, MM, MS, OT, SM şi TM.

Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 140 de locuinţe, 148 de curţi, 94 de beciuri/subsoluri, 106 anexe gospodăreşti, 8 instituţii publice şi 21 de străzi. Traficul rutier a fost temporar afectat pe 2 drumuri naţionale (DN 7/AR şi DN 18/MM), 3 drumuri judeţene (DJ 137, DJ 137A/HR şi DJ 411/GR) şi este oprit pe 1 drum judeţean (DJ 131A/HR).

O situaţie deosebită a fost înregistrată în localitatea Urecheşti din judeţul Bacău, unde o persoană care a rămas izolată pe o insulă, în apele râului Trotuş, a fost salvată. Un alt caz care a dus la izolarea a 35 de persoane s-a produs în judeţul Maramureş, localitatea Leordina, unde un podeţ a fost rupt de viitură. Judeţele cele mai afectate de precipitaţiile abundente au fost Argeş, Hunedoara, Ialomiţa şi Maramureş, unde colegii noştri au intervenit la nivelul a 12 localităţi.

La acest moment, la nivelul judeţelor Harghita şi Maramureş echipaje specializate intervin pentru decolmatare albiei cursurilor de apă şi reparare unor poduri sau podeţe rutiere.

Pentru prevenirea situaţiilor care pot pune în pericol viaţa, recomandăm populaţiei să respecte următoarele măsuri:

* Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă, puteţi să vă pierdeţi echilibrul

* Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată

* În cazul în care sunteţi surprinşi de viitură urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.

Având în vedere că, până joi la ora 10.00, se află în vigoare o avertizare meteorologică COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite. De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.

UPDATE: Cod Portocaliu 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de averse şi intensificări ale vântului în mai multe localităţi din judeţele Dolj şi Mehedinţi.

Astfel, în judeţele Dolj (Orodel, Carpen, Vela, Terpeziţa, Greceşti, Brabova, Sălcuţa, Verbiţa, Seaca de Pădure, Botoşeşti-Paia) şi Mehedinţi (Bălăciţa, Tâmna, Bâcleş, Vlădaia, Pădina, Dumbrava) se vor semnala averse ce vor totaliza 35…40 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonă în ultima oră s-au acumulat peste 30 l/mp.

Alertă meteo ANM. Vremea face ravagii în România! Cod galben de furtuni și cod portocaliu de inundații! Ce zone sunt vizate.

Vremea își face de cap în aceste zile. Cel puțin până joi dimineață, aproape toată România va fi lovită de furtuni. Este anunțat un cod galben de furtuni, iar de la ora 10:00, avertizarea se va extinde pe întregul teritoriu.

Până la ora 14:00, se aglă în vigoare o atenționare cod portocaliu de inundații, valabilă pe mai multe râuri din țară. Zonela care fac excepție sunt Moldova și Dobrogea. Ele nu scapă însă de instabilitatea atmosferică, aici fiind valabil un cod galben.

De altfel, vremea și-a făcut deja de cap. În județul Maramureș spre exemplu, într-o comună, o viitură puternică a rupt aseară un podeț, iar 35 de persoane au rămas temporar izolate. La Baia Mare, pompierii au trebuit să intervină pentru evacuarea apei din șase gospodării. Ploile și inundațiile și-au făcut de cap și în județul Mureș.

Alertă meteo ANM. Vremea face ravagii în România! Cod galben de furtuni și cod portocaliu de inundații! Ce zone sunt vizate.

Pentru moment, un alt fenomen atmosferic pune probleme, mai ales celor aflați la volan: până la ora 8:00, este cod galben de ceață în București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași.

Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 27 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 19 grade Celsius. În București, marți, vremea va fi în continuare în general instabilă. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin accentuarea temporară a înnorarilor şi perioade în care se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ, descarcari electrice şi intensificari de scurta durata ale vântului.

La munte se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ, descarcari electrice şi intensificari de scurta durata ale vântului. Temperaturile maxime vor fi în general de 16 – 18 grade, iar media minimelor va fi relativ constantă, în jurul valorii de 9 grade. La mare, se vor semnala averse însoșite de descărcări electrice. Cantitatea precipitațiilor va fi de 2 liptri pe metrul pătrat. Temperatura maximă va fi de 22 grade Celsius, iar cea minimă de 18 grade Celsius.

Alertă meteo ANM. Vremea face ravagii în România! Cod galben de furtuni și cod portocaliu de inundații! Ce zone sunt vizate.