Prognoza meteo ANM. S-a anunțat cod galben. Care sunt zonele vizare

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), partea de sud a țării se află sub avertizare de cod galben de disconfort termic accentuat. În ceea ce privește partea de nord a țării și zonele montane, acestea vor avea parte de ploi și vijelii.

„În sud-vestul și sudul țării disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 38 de grade. Pe alocuri temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade”, este mesajul emis de autorități pentru data de 11 august, potrivit ANM.

Cod galben de caniculă în aceste zone

Meteorologii informează că a fost emis un cod galben de caniculă pentru: Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, București, Ilfov, Buzău, Călărași, Brăila, Tulcea și Constanța.

În zona de nord a României, cerul va avea înnorări temporar accentuate, la fel și în zona de munte. În plus, aici se vor semnala ploi cu descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină și vijelii.

Prognoza pentru următoarea perioadă

Meteorologii au anunțat când revin temperaturile la valori normale pentru această perioadă în România. Marți, ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Astfel, meteorologii au anunțat că temperaturile vor depăși pragul normal în următoarele două săptămâni, iar apoi vor reveni la valorile specifice acestei perioade.

Temperaturile vor fi peste valorile normale în următoarele două săptămâni, iar apoi se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, se arată în prognoza pe patru săptămâni, publicată marți de Administrația Națională de Meteorologie.

Prognoza ANM pentru săptămâna 09.08.2021 – 16.08.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo ANM pentru săptămâna 16.08.2021 – 23.08.2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ale în regiunile intracarpatice și la munte.

Meteo în săptămâna 23.08.2021 – 30.08.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice, dar și local deficitar în nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Sursă foto: Dreamstime