Noi Coduri galbene în România! Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis două Coduri galbene pentru începutul acestei săptămâni. Unul vizează fenomene de instabilitate atmosferică, iar celălalt disconfort termic ridicat şi local caniculă.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

Specialişti ANM au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil pentru ziua de luni, 9 august, în intervalul 10:00 – 23:00.

Sursa foto: meteoromania.ro

În intervalul menționat, în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș, nordul Munteniei și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-45 l/mp, transmite ANM.

Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Cod galben de temperaturi ridicate în jumătatea de sud a României

Potrivit ANM, în zilele de luni, marţi şi miercuri, respectiv 9, 10 şi 11 august, este în vigoare a atenţionare tip Cod galben de disconfort termic ridicat.

În sud-vestul și sudul țării disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 38 de grade. Pe alocuri temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni în România?

Muntenia

În prima zi a intervalului vremea va fi caniculară în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade. În zilele de 10, 11 și 12 august, canicula va mai persista în special în sud-vestul și sudul regiunii, astfel că media temperaturilor maxime va mai scădea ușor, la valori de 33…34 de grade, iar pentru această perioadă sunt prognozate minime de 18…20 de grade.

Regimul termic se va pondera la mijlocul săptămânii, astfel că temperaturile maxime vor fi în medie de 30…31 de grade, însă mai ales în perioada 16 – 19 august sunt estimate valori mai ridicate, în jurul a 34 de grade. Valorile minime ale temperaturii estimate pentru această perioadă nu vor avea variații semnificative și vor fi, în medie, de 16…18 grade.

Pe perioada celor două săptămâni, regimul pluviometric va fi în general deficitar, ploi pe arii restrânse fiind posibile îndeosebi în zilele de 10 și 12 august, iar cu o probabilitate în creștere și după 17 august.

Transilvania

Vremea va fi în general călduroasă în primele 3 zilei ale intervalului, când media regională a temperaturilor maxime se va situa peste 30 de grade, apoi la mijlocul săptămânii se va răcori ușor spre valori în medie de 28 de grade. Și în această regiune în perioada 15 – 19 august sunt prognozate maxime ce vor ajunge, în general, la 31…32 de grade, iar apoi la începutul ultimei decade de august, tendința va fi de scădere ușoară.

Minimele termice nu vor avea variații semnificative, acestea urmând a se încadra într-un ecart mediu de 12…15 grade. Se vor semnala ploi de scurtă durată și descărcări electrice, însă probabilitatea ca astfel de fenomene să fie pe arii mai extinse va fi mai ridicată după 19 august.

Moldova

În prima zi a intervalului, vremea va fi călduroasă, cu maxime, în medie, de 32…33 de grade, apoi până în 14 august, vremea se va răcori ușor, iar media regională a maximelor se va situa între 27 și 30 de grade. O nouă încălzire este estimată pentru perioada 15 – 19 august, când vremea va fi din nou călduroasă în mare parte a regiunii, cu maxime, în medie de 30…31 de grade.

Valorile minime vor fi de 17…19 grade la începutul perioadei, dar vor scădea spre 14 grade în 13 și 14 august, apoi se vor situa în jurul valorii de 16 grade. Averse locale se vor semnala în perioada 9 – 12 august şi cu o probabilitate destul de ridicată și după 16 august.

Mai multe detalii despre toate regiunile din ţară puteţi citi aici.

Sursa foto: Dreamstime