Potrivit unui comunicat al Grupului de comunicare strategică, este vorba de o femeie, în vârstă de 43 ani, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota şi care a minţit iniţial autorităţile privind deplasarea sa în străinătate.

Este vorba de fostul şef adjunct al Poliţiei Capitalei, care a călătorit în Israel şi care ar fi intrat în legătură cupeste 150 de persoane, înainte de a fi diagnosticat în spitalul MAI. De altfel, acesta ar fi infectat şi trei membri ai familiei sale: fiul, nora însărcinată şi nepotul în vârstă de 3 ani.

Şeful DSU, dr. Raed Arafat, a declarat că acest pacient nu venea dintr-o zonă de risc, respectiv dintr-o ţară afectată de coronavirus.

„Persoana a venit din altă ţară decât Italia. Ştim că a venit din Israel, nu este un secret, care este o ţară mai puţin afectată. Ancheta epidemiologică va stabili ce s-a întâmplat. Acesta este motivul pentru care colegii de la Gerota l-au luat ca şi caz total în afara definiţiei de caz, pentru că definiţia de caz este să vii dintr-o zonă serios afectată şi Israel nu este printre aceste ţări.

Dar acum trebuie să se stabilească dacă a fost posibilă infecţia de acolo, că sunt câteva cazuri, poate în avion, poate în altă parte, ancheta epidemiologică va stabili. Medicii nu au suspicionat acest lucru, nefiind sub definiţia de caz, că altfel însemna să testezi absolut fiecare caz. Deci, la un moment dat, după discuţii cu un coleg de la Spitalul „Matei Balş”, dar aceste informaţii trebuie verificate, am înţeles că s-a făcut iniţial un test de gripă negativ şi atunci cineva a recomandat să facă şi testul COVID şi atunci s-a făcut”, a declarat Arafat marţi la Parlament.