Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat miercuri că situaţia epidemică din Spania este „îngrijorătoare”, din cauza noii înmulţiri a cazurilor de COVID-19 din ultimele zile, şi nu a exclus să propună o înăsprire a restricţiilor pentru Crăciun, relatează AFP.

Spania, una dintre primele țări lovite

Spania a fost una dintre primele ţări europene lovite de al doilea val de infectări şi a impus noi măsuri, însă situaţia s-a îmbunătăţit net în ultimele săptămâni, cu o reducere la aproape jumătate a incidenţei cazurilor în noiembrie.

Însă „în ultimele zile asistăm la o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri”, a declarat liderul socialist în Camera Deputaţilor.

De la începutul lunii decembrie, circa 9.000 de noi cazuri sunt înregistrate în fiecare zi de Ministerul Sănătăţii. Numărul cazurilor a depăşit marţi seară 10.000.

Sanchez a subliniat că nu va ezita să le propună „guvernelor regionale să îşi înăsprească planul pentru Crăciun„, un ansamblu de măsuri al căror scop este de a ţine infectările sub control în timpul sărbătorilor de final de an.

Măsurile, adoptate în coordonare cu diferite guverne regionale, limitează la zece numărul total de persoane care pot participa la reuniuni familiale sau între apropiaţi şi restrâng considerabil deplasările între regiuni.

„Nu depinde decât de noi să nu deschidem uşa pentru un al treilea val” de coronavirus, a spus el. „Nu putem lăsa garda jos”, a adăugat premierul.

Spania este una dintre ţările europene puternic lovite de pandemie, cu un bilanţ oficial de 48.000 de morţi şi peste 1,7 milioane de cazuri.

Sanchez a dat de asemenea asigurări că Spania este pregătită să înceapă campania de vaccinări imediat ce va primi vaccinurile comandate de UE.

10% din populația Spaniei a avut COVID-19

Studiul a constatat că prevalenţa virusului a crescut în timpul celui de-al doilea val de infectări, în vară şi în toamnă, şi este totodată mult mai mare decât numărul de cazuri confirmate oficial în Spania, de puţin peste 1,75 milioane.

Primele rezultate ale studiului, publicate în iulie după testarea a aproape 70.000 de persoane în întreaga Spanie în perioada aprilie-iunie, au arătat o rată a prevalenţei de puţin peste 5%.