Adunările pe străzile de shopping de-a lungul întregii peninsule, pe de o parte, riscul unui al treilea val – care, potrivit oamenilor de știință, este pe cale să devină certitudine -, pe de altă parte.

La masa negocierilor convocată de Giuseppe Conte pentru „retușarea” opririi deplasărilor între localități pe 25 și 26 decembrie și pe 1 ianuarie, „persoanele riguroase” se fac din nou auzite.

”Este necesar să se evalueze adoptarea de noi măsuri”

Sunt aprobate mini derogări pentru orașele mici, aceasta este linia exprimată și împărtășită și de premier, dar nu vor fi cu toții liberi. Dimpotrivă.

Luni va avea loc o nouă întâlnire cu experții și cu ministrul de interne, Lamorgese, pentru a evalua, pe baza datelor, dacă trebuie adoptate măsuri mai restrictive.

Se va decide cu privire la posibilitatea creării unei zone roșii pentru sărbători sau dacă regulile actuale sunt suficiente cu posibilitatea de deplasare între localitățile cu 5.000 de locuitori pe o rază de 30 de kilometri.

Partidul Democrat stabilește ce are de făcut într-o întâlnire a miniștrilor cu liderii de grup de la Camera Deputaților și de la Senat, Delrio și Marcucci, secretarul Zingaretti și secretarul adjunct Orlando:

„Având în vedere o creștere sigură a riscului de adunări din cauza perioadei de vacanță și a recomandărilor la prudență și responsabilitate a Comitetului Științific național, este necesar să se evalueze adoptarea de noi măsuri care să garanteze limitarea infecțiilor”, arată clar democrații, care insistă asupra închiderii restaurantelor în timpul sărbătorilor.

”Măsuri coerente și ușor de înțeles”

„Renzienii” s-au opus puternic opririi mobilității între localități și acum Teresa Bellanova cere „coerență”, nerecunoscând-o în interdicția de a deplasare între orașele mici, atunci când nu există limite în orașele mari.

„Să ne confruntăm cu comunitatea științifică și să decidem măsuri coerente și ușor de înțeles, chiar mai restrictive decât cele actuale, dacă este necesar, dar de înțeles. Pentru că acesta este singurul mod în care cetățenii vor fi induși să le respecte”, reiterează ministrul Bellanova, conform RAI NEWS.

M5S rămâne fermă pe poziție. „În ceea ce privește municipalitățile foarte mici putem negocia, doar dacă ar fi vorba despre excepții minime de la o directivă rigidă de la centru”, anunță Mișcarea 5 Stele.

Alfonso Bonafede a fost întotdeauna alături de partea cea mai riguroasă a guvernului, împreună cu Dario Franceschini și Roberto Speranza, și aplaudă acum noua convergență. „Este binevenit ca, după solicitările parlamentarilor democraților în direcția unei relaxări, acum întregul PD este de acord asupra necesității unor măsuri severe.

Regulă dificil de aplicat în realitate

Este bine ca și Italia Viva (IV) să solicite măsuri și mai restrictive, atâta timp cât acestea sunt de înțeles, deoarece se realiniază poziția Guvernului cu privire la responsabilitate. Această continuă schimbare de idei, însă, riscă să creeze dezorientare în rândul cetățenilor și dificultăți pentru Guvern.

Guvernatorul Regiunii Campania, Vincenzo De Luca, înfruntă lovitura: „Dacă se relaxează măsurile privind deplasările între micile municipalități, la Palatul Chigi trebuie să deschidă o secție de psihiatrie, vorbim despre 10 milioane de oameni și nu va fi nimic de făcut. Vom avea un al treilea val„, afirmă.

Luni, înainte de conferința liderilor de grupuri parlamentare, partidele majoritare ar trebui să depună o moțiune de intervenție asupra Primăriilor, care urmează să fie votată miercuri împreună cu cea prezentată de centru-dreapta, deja programată.

Ipoteza la care se lucrează, în așteptarea deciziei Guvernului, este de a permite mobilitatea între municipalitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori pe baza unei distanțe kilometrice. Regula, în realitate, ar fi dificil de aplicat și nu ar putea fi imediat controlată și, eventual, pedepsită de poliție, dar tehnicienii lucrează pentru a o face operativă.