Așadar, Adam Niedzielski a anunțat că va recomanda extinderea restricţiilor ”pentru ca să rămânem acasă în timpul vacanţelor de iarnă şi să le petrecem în siguranţă, astfel încât să evităm un al treilea val”. Aceste restricții antipandemice ar putea fi prelungite până pe 17 ianuarie.

O decizie va fi luată de echipa de gestionare a crizei sanitare, condusă de premierul Mateusz Morawiecki. ”I-am prezentat (premierului) o prognoză în care, din nefericire, spectrul unui al treilea val este foarte real. Avem în prezent circa 10.000 de infecţii pe zi, prin urmare, dacă al treilea val începe de la acest nivel, ne putem aştepta la o puternică escaladare şi la o presiune asupra sistemului sanitar”, a explicat ministrul polonez al sănătăţii.

În ultimele 24 de ore în Polonia (ţară cu circa 38 de milioane de locuitori) s-au înregistrat 96 de noi decese şi 4.896 de noi cazuri de COVID-19. Ministrul Niedzielski a mai spus că rata de scădere a noilor cazuri de infectare s-a atenuat faţă de a doua parte a lunii noiembrie, motiv pentru care va recomanda prelungirea restricţiilor.

Conform restricţiilor antiepidemice, în vigoare deocamdată până pe 27 decembrie, restaurantele, cafenelele, cinematografele şi teatrele sunt închise, învăţământul se desfăşoară online, reuniunile sunt limitate la 5 persoane, minorii cu vârste sub 16 ani pot ieşi din casă numai însoţiţi de adulţi, în timp ce persoanelor cu vârste de peste 70 de ani li se recomandă să nu iasă deloc.

Polonia a cumpărat peste 60 milioane de doze de vaccin

La începutul lunii decembrie, Polonia a cumpărat peste 60 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, a declarat marţi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, pe măsură ce ţara se pregăteşte să înceapă programul de vaccinare în primele luni ale anului viitor, transmite Reuters.

Autorităţile plănuiesc să vaccineze întreaga populaţie adultă, circa 30 de milioane de persoane, şi să organizeze aproximativ 8.000 de puncte de vaccinare pe teritoriul ţării într-unul dintre cele mai mare eforturi logistice cu care s-a confruntat vreodată sistemul polonez de sănătate.