Noi probleme pentru români, din cauza evoluţiei infectărilor cu COVID-19 în ţara noastră: autorităţile ar putea impune restricţii mai dure privind circulaţia.

Românii, închişi în case mai devreme?!

Mai exact, ora de la care se impun restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii ar putea fi modificată, de la ora 23:00 la ora 22:00, precizează surse guvernamentale, citate de Digi24.

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat luni, 8 martie, de către jurnalişti dacă Executivul are planuri privind introducerea unor restricţii mai dure.

Şeful Guvernului a confirmat că, în cazul în care situaţia continuă să se înrăutăţească, măsuri restrictive vor fi introduse: “Vom analiza situația, vom vedea evoluția și, în funcție de evoluția situației, vom veni cu măsuri. În acest moment sunt măsurile pe care le avem, pe acestea le implementăm”.

Decizia CNSU din noiembrie 2020

Decizia privind interzicerea circulaţiei după ora 23:00 a fost luată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în luna noiembrie a anului trecut.

Este vorba despre Hotărârea CNSU cu numărul 52, care a intrat în vigoare de pe 9 noiembrie 2020. Aceasta prevedea interdicția de circulație pe timpul nopții, între orele 23:00 – 05:00, dar şi purtarea măștii în toate spațiile deschise din țară sau scurtarea programului magazinelor.

Există şi anumite excepţii de la interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii

Cine poate ieşi din case în intervalul 23:00 – 05:00 şi ce trebuie să completeze în declaraţia pe propria răspundere?

“Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura”, se arată în Hotărârea CNSU de anul trecut.