Alertă alimentară! ANSVSA avertizează românii să fie atenți la cumpărături. Potrivit ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță), carnea de pasăre și ouăle din export sunt sub control, după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de infectări cu salmonella la carnea provenită din Polonia și alte state europene.

ANSVSA a pornit elaborarea unui control în urma înregistrărilor mai multor sesizări din partea consumatorilor din țară. Din cauza numărului semnificativ de notificări de alertă primite prin SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje), ANSVSA a început demararea unor investigări.

Plângerile primite de ANSVSA, în ultima perioadă, au fost despre carnea de pasăre, provenită din Polonia. Cumpărătorii au identificat în produsele cumpărate Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătate.

Numărul plângerilor din 2021, mai mare față de anul trecut

Potrivit ANSVSA, autoritățile s-au confruntat cu aceeași situație și în anul precedent, în aceeași perioadă calendaristică. În comparație cu perioada august-octombrie a anului 2020, în prezent s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 40 % a notificărilor de alertă. La fel ca anul trecut, plângerile din 2021 implică produsele din carnea de pasăre provenite din Polonia.

ANSVSA desfășoară controale

Din dorința de a reduce orice posibil risc pentru sănătatea cosumatorilor români, ANSVSA a început, de săptămâna trecută, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state member. Totul în scopul de a verifica dacă sunt sau nu respectate standardele de comercializare a acestor produse.

Totodată a fost demarată recoltarea de probe de carne în scopul de a se identifica posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium. Toate aceste loturi de carne de pasăre și ouă de consum urmează să fie analizate în rețeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate.