Sprijinul direct, adică acordarea unor despăgubiri fermierilor, a mai fost folosit, în urmă cu cinci ani, când Rusia a pus embargo pentru produsele agricole din Uniune, așa că ar putea fi acordat și României de către Comisia Europeană.

Pui din Polonia

După Paște, consumul de carne pe piața internă a scăzut cu până la 30%, după ce restaurantele și hotelurile s-au închis. În aceste condiții, fermierii noștri s-au trezit cu stocuri uriașe, mai ales de carne de pui. În întreagă industrie, de poate vorbi de stocuri de carne de pasăre de zeci de milioane de euro. În ciuda acestor rezerve, România continuă să importe carne de pui. Mult din Polonia, cel mai mare producător din Europa. Prețurile sunt mai mici, iar fermierii noștri susțin că polonezii ar primi ajutor de la stat, informează stirileprotv.ro.

Stocuri avem și la carne de porc

„Este un paradox, producem cam 30% din carnea de porc care o consumă România, dar avem stocuri și la carnea de porc tocmai datorită prețului. Trebuie să vedem ce se întâmplă acolo și să găsim o formulă de a relansa creșterea puiului de carne, dar și a porcului de carne”, adeclarat și Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Laptele pentru școli a rămas nevândut

De strategii este nevoie și în industria laptelui și a produselor lactate, a cărei valoare depășește anual un miliard de euro și care acum înregistrează pierderi uriașe. În fiecare zi de școală, 420 de tone de lapte ajungeau la elevi. Decizia de a opri cursurile i-a prins pe producători cu stocuri însemnate. În plus, jumătate din producția de lapte și produse din lapte ajungea la hoteluri și restaurante.

Apel către Comisia Europeană

Ministrul Agriculturii vrea să ceară Comisiei Europene un sprijin financiar direct, pentru sectoarele afectate de pandemie. Este vorba despre 80 de milioane de euro, bani europeni care ar putea fi folosiți pentru lapte, carne de porc și carne de pui. Este, de fapt, o schemă de despăgubire pentru aceste sectoare. Propunerea este ca un fermier să primească până la 5.000 de euro, iar un procesator, până la 50.000 de euro. Această schemă va fi discutată, în această săptămâna, într-o videoconferință a miniștrilor Agriculturii din Uniun