În cadrul programului de autocontrol, un operator autorizat  pentru procesare carne de pui a prelevat probe dintr-un sortiment de produse din carne de pui (frigărui de pui crud congelat) şi le-a trimis pentru a fi analizate de laboratorul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA Bihor.

Materia primă (piept de pui congelat) folosită pentru obţinerea acestui preparat era de 1.500 de kg, din care 1.100 de kg au fost utilizate pentru obţinerea frigăruilor, restul de 400 de kg fiind depozitate în cadrul unităţii.

Determinările de laborator au pus în evidenţă prezenţa Salmonella spp. în probele analizate şi, conform procedurilor, tulpinile izolate au fost trimise către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru tipizare.

Laboratorul Naţional de Referinţă a izolat tulpina Salmonella Typhimurium, un serotip patogen. În urma emiterii buletinelor de analiză, produsul finit şi materia primă au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Nu a fost comercializată nicio cantitate din lotul respectiv (piept de pui şi frigărui) în care s-a depistat prezenţa Salmonella Typhimurium.